På mer än 110 platser runt om i landet arrangerar ­Naturskyddsföreningen den årliga klädbytardagen, som enligt föreningen väntas bli större än någonsin då den spridit sig till Danmark, Norge och Finland.

Förra året bytte cirka 32 000 plagg ägare under klädbytardagen.

– Vi vill visa att enkla handlingar av var och en också kan göra stor miljönytta. I genomsnitt köper vi i Sverige 15–20 kilo kläder och textil per år. Det går åt mycket vatten, kemikalier och energi både vid odlingen av bomull och tillverkningen av kläder, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Enligt Jessica Andreason, projektledare på Naturskyddsföreningen, går det åt cirka 10 000 liter vatten för att odla bomull och tillverka tyg till ett par vanliga jeans.

– Att ge jeans och andra plagg nya ägare är ett bra sätt att förlänga livet på kläderna, samtidigt som man vårstädar garderoben och gör nytta för miljön, säger Jessica Andreason.

Alla som besöker en aktivitet på klädbytardagen och har med sig hela och rena kläder, får en biljett per plagg som sedan kan bytas mot ett annat plagg som förnyar garderoben. Antalet klädesplagg är på de flesta orter begränsat till fem av utrymmesskäl och det stora intresset.

I Norrrköping är det Naturskyddsföreningen och Jordens vänner som håller i ­ ­arrangemanget på Kulturhuset på Slottsgatan.

– Det går bra att lämna in både barn- och vuxenkläder. Men det brukar vara kläder till tjejer som dominerar, ­enligt Norrköpingsarrangörerna.