Det är onsdagseftermiddag och det börjar dyka upp folk till Galleri Kameleont på Trädgårdsgatan. Här ska den internationella utställningen ”The Art of Zhen Shan Ren – sanningens, godhetens och tålamodets konst” invigas. Arrangörer är Svenska Föreningen för Falun Dafa och Föreningen Konst & Kultur som har representanter på plats.

– Marja-Lena Koivuluoto från föreningen för Falun Dafa bor här fick kontakt med Sahar Burhan på galleriet. Vi kom överens om att arrangera den här utställningen och vi passar på nu när det är Augustifest, berättar Ann Carlsson Korneev från Konst & Kultur.

Det handlar om ett pågående konstprojekt som knutit till sig 18 kinesiska konstnärer: det finns sammanlagt ett 80-tal konstverk varav 19 finns på plats i Norrköping. Bakgrunden är Kinas förföljelse av Falun Gong-utövare (samtliga konstnärer är knutna till rörelsen) och konstverken sorterar under olika teman: till exempel ”Fredligt motstånd”, Kultiveringens glädje” och ”Förföljelsen i Kina”.

Artikelbild

| Kommunalråd. Lars Stjernkvist (S) invigde utställningen som hänger till den 26 augusti.

– De flesta konstverken vi valt här är influerade av traditionell figurativ västerländsk konst men här finns också några som mynnar ur traditionellt kinesiskt tuschmåleri, berättar Ann Carlsson Korneev.

Så är det dags för kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) att inviga utställningen. Han ser flera goda skäl att finnas på plats:

– Jag vet inte så mycket om Falun Gong men hur kan människors sökande efter sanning och godhet väcka sådan rädsla hos makthavare? Jo, kännetecknet för förtryckare är att man är rädd för det man inte kan kontrollera, säger Lars Stjernkvist.

– Jag är politiker och jag vill inte ha kontroll! Jag vill se saker som provocerar och engagerar, så länge de följer lagen.

Artikelbild

| Tuschmålningar. Några verk är inspirerade av traditionellt kinesiskt måleri.

Utställningen kommer att finnas på plats fram till och med den 26 augusti.