Vinter-OS är här och många är det som vill följa den svenska medaljjakten i Sydkorea – men långt i från alla har de rätta tv-kanalerna.

Borta är de dagar då OS sändes på SVT som alla kunde se.

I Sotji för fyra år sedan var det Viasat som hade rättigheterna och olympiaden sändes i bland annat TV3 och TV10.

Artikelbild

| En självklarhet. Socialrådet Riitta Leiviskä-Widlund är mån om att de äldre ska kunna följa vinterspelen.

Kanaler som saknades på vissa äldreboenden, men ett medborgarförslag från Nils Fredriksson såg till att de boende fick chansen att följa vinterspelen via tv:n den gången.

Nu är det Discovery som har rättigheterna och spelen sänds i Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport 1 och 2 – och det är samma dilemma nu. Det är kanaler som står utanför basutbudet på många boenden – men de boende kan vara lugna.

Det menar socialrådet Riitta Leiviskä-Widlund.

– Det kommer att kunna gå att se OS på samtliga boenden. De som inte har Kanal 5 kommer ordna det på något sätt. Det är många äldre som är sportintresserade så det här känns bra att kunna erbjuda det här i offentliga miljöer så att man ska ha möjlighet att sitta tillsammans och titta, säger hon.

Artikelbild

| "Inga jättepengar". Det säger Pia Asplind, enhetschef på Hällestadgården, om att investera i tillfälliga tv-kort så de boende kan se på OS.

Boendena får själva stå för kostnaden, men enligt Pia Asplind enhetschef Hällestadgården handlar det inte om några stora summor.

Hon var snabb med att investera i ett par tremånaderskort så de boende får chansen att följa Charlotte Kalla, Tre Kronor och de andra svenskarna i Pyeongchang.

Artikelbild

| Inleder i dag. Charlotte Kalla och de andra damåkarna inleder OS med skiathlon i dag.

–  Vi har inte fört så stora diskussioner om det utan jag var inne i radio och tv-affären och tyckte att det var värt de pengarna. Det var inga jättepengar, säger hon.

Är det många som lyft frågan?

– Nej, det är faktiskt inte det men jag vet att det finns de som är intresserade. Det var väl mer jag som kände att det lilla man kan göra för dem för att livet ska bli lite roligare vill man också göra. Jag hoppas att de blir tacksamma och glada och vill titta på lite skidor och grejer, säger hon och fortsätter:

– Jag försöker tänka på hur jag skulle vilja ha det när jag blir gammal, sedan finns det så klart ekonomi i det men är det inom rimlighetens namn gör man så klart det man kan göra för dem.

OS inleddes i går och pågår fram till 25 februari.