10 december konstaterades det första fallet av mässlingen i Göteborg den här vintern.

Sedan dess har det fortsatt att dyka upp nya fall.

Nu, en månad senare, är antalet personer som har insjuknat i det aktuella utbrottet uppe i 22. En siffra som experterna tror kommer att stiga.

Här i Norrköping har det inte varit några fall än så länge, men utbrottet i Västra Götaland har ändå fått människor här att börja fundera kring sjukdomen.

Per-Inge Larsson är sjuksköterska på en vaccinationsmottagning här i stan. Han berättar att flera personer hört av sig angående vaccination den senaste tiden.

– Det är flera som tagit kontakt med oss. Jag känner ju att folk är oroliga och jag är helt säker på att det kommer bli mycket frågor om detta, speciellt nu med all rapportering som varit i tv och media. Det vaccin som vi har inne nu kommer ta slut fort känns det som, säger han.

Mässlingen är en mycket smittsam virussjukdom som smittar via luften från person till person.

Insjuknandet börjar med luftvägssymtom och hög feber och efter några dagar tillkommer hudutslag som sprider sig över hela kroppen. Komplikationer såsom öron- och lunginflammation samt diarré är vanliga. Sjukdomen kan även leda till dödsfall.

Allmän vaccination infördes 1971 men då var det bara med en dos och vaccinationstäckningen var låg första delen under 70-talet enligt Folkhälsomyndigheten.

1982 infördes sedan systemet två doser och det krävs för att vara ordentligt skyddad berättar Per-Inge.

– Har man bara fått en spruta så bör man ta en spruta till. Har man inte någon så behöver man båda och har man haft mässlingen behöver man inte vaccinera sig. Men har man det kommer man också ihåg det. Jag är född på 50-talet och jag minns det tydligt. Det är en ganska otäck sjukdom som är farlig och kan ge komplikationer.

Är man osäker på om man har ett fullgott skydd eller inte så går det att ta kontakt med antingen Stadsarkivet eller Regionarkivet. Där finns journaler sparade.

– Vill man ta del av sin barnhälsovårdsjournal vänder man sig till Regionarkivet i Linköping och vill man ta del av sin elevhälsovårdsjournal vänder man sig till kommunarkivet där man gått i skolan. I journalen kan man hitta om man är vaccinerad och det kan också stå om man haft mässlingen eller inte, säger Pernilla Matsson på Stadsarkivet i Norrköping.

Är det många som hört av sig nu på sistone?

– Ja, i går var det ganska många, ett tiotal förfrågningar.