På tisdagen presenterade Liberalerna i Norrköping en ny medlem i partiet: Juno Blom. Det är ett välkänt namn man har knutit till partiet – inte bara i Norrköping och Östergötland: hon har lett det nationella arbetet mot hedersförtryck och barnäktenskap vid Länsstyrelsen Östergötland och har blivit en av auktoriteterna i Sverige på dessa områden. Juno Blom har också – som regeringens särskilda utredare – stått bakom den nationella strategin om mäns våld mot kvinnor och är nu på Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

De här områdena kommer naturligtvis att vara i fokus även i hennes politiska gärning.

– Nu vill jag ta nästa steg och ge mig in i politiken. Jag vill ta ansvar och det är självklart för mig att göra det i Liberalerna. Vi tar strid för individen och säger nej till de förtryckande parallellsamhällen som håller på att växa fram, säger Juno Blom i ett pressmeddelande.

Hon kommer att i första hand kandidera till riksdagen men det är heller inte omöjligt att hon även kandiderar till kommunfullmäktige i Norrköping – beslut om detta kommar senare. Från Norrköpings liberaler är man naturligtvis glad över denna värvning.

– Det är fantastiskt roligt att Juno ser Liberalerna som en plattform för sitt arbete för utsatta personer i vårt samhälle, kommenterar Reidar Svedahl som är Liberalernas kommunalråd i Norrköping.

Enligt uppgift vill Juno Blom "prioritera ökad frihet för de som har minst frihet". Hon exemplifierar med satsningar på en jämlik kunskapsskola, rätt till assistans för dem som behöver och en värdig vård för de äldre som kämpat hela sitt liv.

Mats Pettersson, liberalernas politiske sekreterare i Norrköping, välkomnar nytillskottet även av ett annat skäl:

– Under den här mandatperioden har vi haft underskott på engagerade kvinnor i vår lokalförening, och jag hoppas att vi nu ska kunna bryta den trenden.