ÅBY

Vad är då Miss i nassen?

– Det hela började 1987, när vi hade arrangerat Femdagars i orientering, berättar Lars Hammarström.

Artikelbild

| Starten går. Inte vilken start som helst, utan 600:e starten för orienteringstävlingen Miss i Nassen, som firar 30-årsjubileum dessutom.

– Efter den här stora tävlingen, föreslog Hans-Olof Somdal från Nais, att vi ledare skulle fortsätta träffas efter den här stortävlingen och så har det blivit. Vår första Miss i Nassen-tävling arrangerade vi i november 1987

– Och vi har alltid många deltagare även om det råkar vara snöstorm och svinkallt en onsdagskväll. I början var vi cirka 15 deltagare, men senare under åren har vi varit uppåt 50 deltagare vissa onsdagar.

Och tävlingen har nu fortsatt under 30 år?

– Ja, vi arrangerar tävlingar varannan onsdagskväll året runt, utom under jul och högsommaren. Man kan säga att vi följer skolans terminer.

Artikelbild

| Veteranen. Rune Haraldsson, 99, är den verklige veteranen i Miss i Nassen. Här med Lasse Hammarström som var banläggare för jubileumstävlingen.

Idag är även kvinnor med?

– Ja, de brukar vara med vid varje årsavslutning och i år är det ju extra festlig avslutning med jubileet. Och tre av damerna är även med och tävlar, nämligen Marie Håkansson, Kolmården, Gerd Hagström, Tjalve och Britt-Marie Aldén, Kolmården.

Artikelbild

| Även damer. Vid varje årsavslutning för Miss i Nassen, är även kvinnor inbjudna och några är även med och tävlar.

Vilka klubbar är representerade i Miss i Nassen?

– Det är Nais, Tjalve, IFK Norrköping, Denseln, Finspångs OK, Kolmårdens OK och Skogspojkarna.

Artikelbild

| Banläggare. Lars Hammarström var banläggare för 600:e orienteringstävlingen Miss i Nassen, som avgjordes i Åby.

Är det många som varit med från början?

– Vi har faktiskt fortfarande kvar fem av de som startade det hela 1987, nämligen Hans-Olof Somdal, Nais, Tor Andersson, Nais, Roland Träff, Nais, Nils Sjödin, Tjalve, och Göran Svärd, Klemmingen i Gnesta.

Allra flest gånger har Roland Träff medverkat , nämligen 588 gånger av 600 möjliga sedan 1987.

– En gång efter en höftoperation och ett par gånger när jag jobbat med banläggning för andra tävlingar och inte hunnit med Miss i nassen den gången, berättar Roland Träff.

Förutom de fem nämnda, har Lennart Haffenberg och Rune Haraldsson, Nais varit med sedan andra deltävlingen för Miss i Nassen.

Rune Haraldsson fyller 100 år i juni nästa år och hoppas kunna skriva historia efter födelsedagen:

– Jag ska försöka springa Femdagars i Östersund i juli, då det för första gången blir en 100-årsklass i så fall. Det skulle vara kul att få vara med om och kanske också VM i orientering som går i Danmark nästa sommar. Om jag lever och har hälsan, förstås.