Krönika Att tjejmeka. Att laga saker utan att det blir rätt. Att försöka utan att ha en aning och göra saker sämre än de var innan. Låter det som en okej sak att säga? Eller låter det som ett nedsättande ord du skulle bli upprörd över om det kom in i nyordslistan?

Fundera på det en liten stund.

Sen ska vi prata om att killgissa, du och jag. Att killgissa. Vet du vad det är? Det betyder att påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar.

Ett av orden i nyordslistan.

Skrattade du när du såg det? Skrattade du när du lärde dig ordet mansplaining som betyder ungefär att förklara saker på ett nedsättande sätt. Så som män alltid gör.

Eller gör de?

Om ordet tjejmeka skulle reta upp dig, stanna upp och ta dig en funderare. Att vi i folkmun använder ett minst lika nedsättande ord som tjejmeka är illa nog. Att det är inne i nyordslistan är bara tragiskt. Det gör mig både arg, irriterad, förbannad och ärligt talat kränkt. Ni vet det där ordet man inte får använda: kränkt. Men det är ett kränkande ord. Jag blir arg åt alla män som målas ut som monster. Arg åt alla män som plötsligt ska utsättas för samma sak som kvinnor utsatts för i alla år. Är det på riktigt okej? Är det ens på riktigt?

När jag pitchade denna krönikan för tredje och fjärde part fick jag – iallafall för mig – rätt oväntade reaktioner. "Äsch, det stämmer ju, killar gör så". "Men vadå, det ligger ju lite sanning i det". "Det är ju män som gör så". Alla dessa kommentarer var faktiskt från män.

De flesta kvinnor jag pratat med har skrattat. Har menat att "jag tyckte det var lite kul", tills jag frågade vad man känner om man vänder på det. Är det okej för oss kvinnor att förtrycka män nu? Jag skäms.

Nej, för fan skärp er nu, vill jag skrika till hela samhället. Att förnedra män är inte lösningen på att ojämställt samhällsklimat. Hämnd är lika fel när det kommer till förtryck som det är på dagisets lekplats. Det där om empati som vi normalt säger till våra barn – varför glömmer vi det nu?

Jag hoppas du kan fundera på det här. Hoppas du nästa gång du skrattar åt hån riktade mot män kan göra som jag. Byt ut ordet man mot kvinna. Är det fortfarande ett kul skämt? Inte?

Lägg då av, på direkten.