Varje vecka sedan ett par månader tillbaka kommer medlemmar i Norrköpingsbridgen till skolans bibliotek för att lära eleverna att spela bridge. När Folkbladet kommer på besök sitter Jacob Ross vid ett bord tillsammans med tre hugade bridgespelare från klubben. Snacka om lärartäthet!

– Det här är jättekul! Jag gillar att spela kort, säger Jacob.

Bredvid honom sitter dessutom ytterligare en klubbmedlem, Christer Weidenblad, och tipsar om hur han ska spela. Christer är den som ansvarar för bridgen på Hagaskolan, och berättar hur han tog kontakt med skolan i somras för att berätta vad bridgespel kan medföra i skolan. Forskare har nämligen visat att barn och ungdomar som spelar bridge, ökar sina skolresultat signifikant.

Artikelbild

| Spelar. Isak Nilsson, Simon Modig, Mårten Åberg och Melissa Amzovic Eklund spelar tillsammans med Uno Andersson.

Det man bevisat i studien är framför allt att de unga förbättrat sin läsning, matematik och koncentration.

– De tyckte att det var intressant. Vi har fått mycket hjälp av skolbibliotekarien Sylvia som tryck upp affischer, säger han.

Sylvia Riex välkomnar bridgeklubbens engagemang:

– Det är fantastiskt att det kommer vuxna, trygga människor hit från klubben för att spela bridge, helt ideellt!

Artikelbild

| Funderar. Jacob Ross tänker ut nästa drag.

Mellan tio och tolv elever från årskurs sex och sju brukar dyka upp varje vecka. Till vårterminen hoppas bridgeklubben att den siffran utökas, då bridge finns med som "elevens val".

– Målet är att vi ska få två klasser med 15 elever i varje, säger Christer Weidenblad.

Artikelbild

| Bridge. Ett spel som enligt studier förbättrar skolresultaten.

Klubbens ordförande och utbildningsansvarige Göran Forss, förklarar att de ungdomar som spelat bridge i klubben i ett par år nu tycker sig ha blivit bättre i skolan:

– De tycker att det är kul att man kan träna matte, strategier och minnet med bridge. De säger att det går bättre skolan!

Artikelbild

| Lärartätt! Jacob Ross får många bra tips och råd av medlemmarna från Norrköpingsbridgen.

Jacob Ross har bestämt sig för att välja bridge som elevens val i vår. Det har även klasskompisen Mårten Åberg, som spelar vid bordet bredvid.

– Det ska jag definitivt välja! Det är ett lite krångligt spel, men det är kul för man blir bättre på matte och man får ett utökat minne, säger han.

Artikelbild

| Gör så här! Christer Weidenblad från Norrköpingsbridgen ger tips till Jacob Ross under spelets gång.

För klubbens medlemmar ger lektionerna på Hagaskolan också mycket.

– Jag har varit här fem gånger och det är roligt att vara i en miljö som jag inte är van vid. Det är roligt att kunna bidra, säger Uno Andersson.

Till våren hoppas Norrköpingsbridgen kunna starta ett samarbete med ytterligare en skola.