Det var på förra onsdagens gruppmöte inför kommunfullmäktige som partiets gruppledare Darko Mamkovic, ska ha tagit upp det hela.

– Han sa att han ville byta ut mig mot Mattias Olofsson, säger Sandra Karlsson.

Hon berättar att hon fick veta det en vecka innan när Darko Mamkovic skickade ut ett mail.

Artikelbild

| Darko Mamkovic (SD) säger att de har ett bra samarbete.

– Det stod att det kommit in klagomål på mig från flera i kf-gruppen. Att jag inte skött mitt arbete.

Vad tänkte du då då?

– Jag ställde mig frågande, för det är ingen som sagt något till mig.

Väl på mötet bad hon ledamöterna framföra vad hon gjort för fel.

– Men alla bara stirrade ned i bordet. Det var bara Darko och hans fru som sa något. Att jag inte varit transparant, säger Sandra Karlsson och fortsätter:

– Det blir lite konstigt, att det handlar om att transparensen brister och så får jag inte veta på vilket sätt jag inte varit transparant.

Sandra Karlsson berättar att hon under tiden som vice gruppledare fått förslag av Darko, som "gör så här och så här" i vissa frågor och situationer. Men aldrig hur hon ska agera som gruppledare. Under mötet lade hon fram ett förslag om att hon och Darko skulle sätta sig ned och hitta ett fungerande sätt till samarbete.

Det hela slutade med att Mattias Olofsson fick ta hennes plats. Sandra Karlsson är kritiskt till att hon inte fått veta vad hon gjort för fel. Hon beskriver hur det funnits olika grupperingar inom partiet i Norrköping innan valet, med meningsskiljaktigheter.

– Det är inga hemligheter. Men Darko och jag har skakat hand och sagt att vi ska lägga allt gammalt bakom oss. Därför är det tråkigt att det blir så här, och att jag sett hur man åkt iväg och EU-kampanjat utan att ens fråga mig, som är den som står högst upp på listan från Norrköping.

Att det var så här att engagera sig politiskt, kunde hon aldrig tro innan.

– Jag trodde jag skulle ägna mig åt att bedriva sakpolitik och inte interna intriger i mitt eget parti.

Vill du sitta kvar som oppositionsråd nu då?

– Jag har ett stort väljarstöd, så det är för deras stöd jag gör det här. Det är många som kryssat mig och förhoppningsvis tycker de att jag gör ett bra jobb. Så jag sitter kvar, men jag vet ju inte riktigt vad det här är upptakten till?

Darko Mamkovic vill inte diskutera interna angelägenheter i media. Men säger att Mattias Olofsson nu är vice gruppledare.

– Det är ingen stor grej. Vice gruppledare existerar inte ens som en slags formell benämning inom kommunen. Jag vet inte ens varför vi har det? Det är ju ingenting som har någon betydelse.

Men Mattias Olofsson är det nu?

– Ja, om jag inte är där så får han rycka in om det skulle behövas. Men det kan hela gruppen, skulle något hända så har alla samma rösträtt.

Hur är samarbetet inom partiet?

– Vi har ett jättebra samarbete Mattias och jag. Och Sandra. Och hela gruppen. Så det är inget att säga något om.

Sandra Karlsson verkar tycka något annat?

– Vi har ett bra samarbete, om hon är sårad så är det något jag har missat, säger Darko Mamkovic.