Till vardags sitter liberalen Ola J Hedin i byggnads- och miljöskyddsnämnden. Men just nu står något helt annat på agendan, nämligen en klimatkonferens i polska Katowice. Där ska han bland annat vara med i paneldebatten ”Allianser för klimat och energi”, arrangerad av den liberala think tanken ”Projekt: Polska”.

Ola J Hedin är en av två svenskar som deltar tillsammans med representanter från Egypten, Libanon, Tunisien, Nederländerna, Jordanien och Polen.

– Projektet handlar om klimatanpassningen och hur klimatförändringar spelar roll i vardagen. Hur gör vi i vår vardag? Har vi goda exempel kan vi dela med oss, säger Ola J Hedin, och berättar att alla länder har ”sina” utmaningar:

Artikelbild

| Klimataktivister i Katowice under klimatmötet.

– Jag ska till exempel berätta om svensk vattenkraft och hur vi i Sverige vill göra för att kolkraften ska bort. Men det är enklare för oss, vi förlorar inga jobb på det, som man gör i vissa andra länder. Så det handlar om att bygga allianser och lära av varandra.

Klimatkonferensen arrangeras samtidigt som FN:s stora klimatmöte COP24 anordnas i staden. Sedan i början av december har framför allt tjänstemän sammanträtt, nu kommer politikerna snart dit för slutförhandlingar.

– Det kan nog vara rätt fullt på flygplatsen, säger Ola J Hedin som är på resande fot när Folkbladet nåt honom i München.

Samtidigt som klimatmötet äger rum anordnar en hel del ideella organisationer och miljörörelser träffar, såsom den Ola J Hedin är med på.

– Jag ser fram emot att träffa folk som har praktisk erfarenhet. Många har kraftiga omvälvningar i sina länder, som att få ordning på demokratin. Samtidigt finns det de som väljer att engagera sig i hållbarhetsfrågor.

Går allt som det ska kommer han även att besöka en kolgruva i området. För medan kolindustrin är mitt i Europas klimatdebatt, ligger Katowice mitt i Polens gruvindustri.

– Det blir intressant att få se det med egna ögon. För Polen handlar det om arbetstillfällen, samtidigt som det har en luftföroreningseffekt. Polen har bland den sämsta luften i Europa och de flesta är överens som att vi måste minska användningen av fossila bränslen. Det räcker inte bara med att vi får mer vindkraft, säger Ola J Hedin.

Målet på FN:s möte är att den globala uppvärmningen ska hållas under 2 grader, med siktet inställt på 1,5 grader.

Vad tror du om förutsättningarna för det?

– Paradexemplet på att det går att göra något är Montrealprotokollet när Margreth Thatcher fick igenom att fasa ut freoner i kylskåp och sprayburkar. Så det går, säger Ola J Hedin.