Huvudåtalad får tillbaka mobiltelefoner

Eftersom ingen kunnat låsa upp mobiltelefonerna får den huvudåtalade tillbaka dem.

Får tillbaka telefonerna, men inte USB-minnet.

Får tillbaka telefonerna, men inte USB-minnet.

Foto: Åsa Hanell

Norrköpings kommun2019-10-15 06:45

Efter att även den äldre brodern, huvudåtalad i det så kallade Högskoleprovsmålet, begärt att beslaget av hans mobiltelefon och USB-sticka skulle hävas, så får han nu tillbaka telefonerna. Men USB-stickan behåller rättsväsendet.

Åklagaren Anna Lander som hade motsatt sig att sakerna lämnades ut, får alltså av rätten rätt på en punkt. Hon menade att mobilerna skulle behållas och förverkas eftersom den åtalade ska ha använt en av dem när han greps misstänkt för brott. Så blev det inte. Däremot gick rätten på hennes linje när det gäller USB-stickan.

–  Stickan har sannolikt använts som en extra säkerhet för åtkomst av tjänsten Countermail. Countermail är i sig inte en olaglig tjänst och av utredningen framgår inte vilket e-postkonto som använts. Men eftersom de misstänkta tros ha använt just Countermail finns det risk för att USB-stickan kan komma till användning i framtida brottsliga sammanhang, skriver domaren i sitt beslut.

USB-stickan har dock inget med själva mobiltelefonerna att göra och behövs inte för att låsa upp dem, vilket var ett av åklagarens argument för att förverka mobilerna. 

– Eftersom vi tror att HP-hjälpen har sin mejlkonversation i telefonen och man måste ha själva USB-stickan för att låsa upp telefonen och kunna logga in i mejlprogrammet och det finns risk för att 27-åringen förstör bevis om han får tillbaka telefonerna eller USB-minnet, sa Anna Lander i tingsrätten.

Rättegången vid Norrköpings tingsrätt i målet kring högskoleprovsfusket inleds i januari 2020.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!