Kön ringlade sig lång utanför Flygeln på tisdagseftermiddagen.

Över 300 tonåringar hade letat sig dit för att försöka få en plats i "Juniorlaget" som Hyresbostäder och Norrköpings kommun valt att kalla det där 75 ungdomar i åldern 16-17 år i sommar får chansen att prova på arbetslivet och tjäna lite pengar.

–  Det är ett bra första steg in på arbetsmarknaden och ett bra cv att ha för att kunna söka sig vidare sen, säger Patrik Rosenlund, projektledare.

Artikelbild

| Stort intresse. Över 300 ungdomar var på plats när Hyresbostäder och kommunen arrangerade speedrekrytering och audition.

– Och du behöver inte ha så mycket meriter innan. Du kanske inte har jobbat alls utan det kan vara en merit i sig att man faktiskt får sitt första jobb, säger Merja Willman,

Kommunstyrelsens kontor.

Sommarjobbarnas huvudsakliga arbetsuppgifter blir att hålla rent och snyggt i Hyresbostäders bostadsområden.

– Det kan vara att måla staket, måla stenar, rensa ogräs, plocka skräp och göra rent. Rent och snyggt har vi som en devis. Det är det vi kör stenhårt på nu, att vi ska få fint i våra områden och i kommunen, säger Patrik.

Artikelbild

| "Ett bra första steg". Det säger projektledaren Patrik Rosenlund om sommarjobben. Här syns han tillsammans med Merja Willman från Kommunstyrelsens kontor.

Det är sjätte året i rad som den här satsningen på unga sommarjobbare görs och precis som tidigare år arrangerades en speedrekrytering och audition för de arbetssökande.

Ungdomarna får chansen att träffa representanter från Hyresbostäder och kommunen och har sedan fem minuter på sig att göra ett så bra första intryck som möjligt och övertyga dem om varför just de bör få jobb.

Artikelbild

| Förhoppningsfulla. Sammy Jurgenson, 16, och Alex Seyfeddini, 16, är på jakt efter sina första sommarjobb. "Jag hoppas på det bästa. Jag vill bara ha någonting att börja med", säger Sammy.

– Det handlar om att kunna sälja in sig själv. Vi graderar de som gör bra ifrån, de som gör det okej och de som det inte känns riktigt bra med. Sedan tittar vi djupare på de som gjort bra i från sig och de som blir uttagna kommer vi skicka ut erbjudanden till, säger Patrik.

En av ungdomarna som var på plats för att söka jobb var Emma Flyckt, 17, och hon hyllar initiativet:

– Det är bra för det ökar chansen för unga att komma ut på arbetsmarknaden.

Hon själv har viss erfarenhet av sommarjobb. Förra sommaren sålde hon jordgubbar, men nu är hon öppen för att pröva någonting nytt.

Vad är det framför allt som lockar med de här jobben?

– Pengar. Det är bra att ha något att göra i sommar och då tar man vad som finns.