Kvillinge Ekologiska är ett småskaligt hantverksbryggeri som drivs av Camilla Karlsson, i Kvillinge Prästgård, utanför Norrköping. 

Det är en lantbruksgård som gått i flera generationer.

– Jag driver bryggeriet och producerar kombucha och andra fermenterade drycker, men även syrade grönsaker, och min lillebror driver lantbruket, säger Camilla Karlsson.

Hon är glad över guldet för kombuchan med fläderblom.

– Det är så himla roligt! Jag var ju med och tävlade för första gången förra året i SM och då tog  jag också hem guld, med en syrad chilisås, så jag var sugen på att tävla igen.

Extra roligt var det att vinna i år, då kombuchan är hennes huvudprodukt.

Kombucha är ett jäst te som man druckit i hälsosyfte i flera tusen år. Ursprunget är troligen Asien. Efter att drycken blivit populär först i USA har man börjat dricka den som ett alternativ till läsk, kaffe eller alkohol.

Kombucha serveras kall, som till exempel måltidsdryck.Tillverkningsprocessen är ett sötat te, där man tillsätter jäst och en bakteriekultur. 

– Det smakar lite sötsyrligt och blir lite bubbligt.

Kvillinge Ekologiska har en gårdsbutik och levererar också till butiker, restauranger och hotell.

Totalt blev det tre guld och ett silver för mathantverkare från Östergötland.
Herrsäter Gårdsmejeri, Åtvidaberg, tog guld med sin ostkaka, och Boställets vedugnsbageri, Linköping, fick ett guld för sina solrossnittar.
Soltäppan, Valdemarsvik, fick silver för en sweet chili på jordgubbar.