Botrygg som bygger tre nya huskroppar vid Nya Torget skänker en offentlig utsmyckning till Norrköpings kommun, en skulptur som ska placeras på torget.

Konstintresserade Michael Cocozza vid Botrygg ville bidra till Norrköpings miljö och tog kontakt med kommunen och Konstmuseet.

– Han tycker också att det finns en tradition här i Norrköping i och med att vi har ju redan två fina bidrag som är platsspecifika, säger Helena Persson, chef för Norrköpings konstmuseum.

Artikelbild

| Här är marmorblocket som blir förlaga till skulpturen.

Syskonen Ståhl har tidigare skänkt en skulptur av Ernst Billgren, en skulptur vid Drottninggatan, och familjen Berman har skänkt skulpturen av Maria Miesenberger vid Kristinaskolan.

Nu får stan ytterligare ett verk av en nutida konstnär. Cecilia Edefalk, född och uppvuxen i Norrköping, numera bosatt i Stockholm, är en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer.

– Hon har sina rötter här i Norrköping, och samtidigt är hon en av landets viktigaste konstnärer, stor internationellt, men värnar relationen till Norrköping, säger Helena Persson.

Valet av Edefalk var Cocozzas, ett val Helena Persson välkomnar.

I och med att gåvan från Botrygg överstiger ett värde av 500 000 kronor är det formellt kommunfullmäktige som säger ja till skulpturen.

– Det blir en bronsskulptur, väldigt enkel, en avgjutning av ett Kolmårdsmarmorblock, berättar Cecilia Edefalk.

Hon ville egentligen ha själva marmorblocket, men det blev för tungt, med tanke på parkeringshuset under torget.

Då kom idén om att göra en avgjutning av blocket.

Bronsskulpturen, som kommer att vara uppvärmd, blir i lagom sitthöjd och kommer att bli fint patinerad genom alla som sitter på den, säger Edefalk.

– Man kan ha det som en liten mötesplats.

Skulpturen ska påminna om Kolmårdens betydelse för Norrköping, den närmaste vilda platsen, på andra sidan Bråviken. Kolmården har en särskild plats i Cecilia Edefalks hjärta. Hennes familj hyrde ett sommarhus där när hon var liten. Och hon tycker att Kolmårdsmarmorn är väldigt vacker.

– Det är fantastiskt att jag får göra det, säger hon om uppdraget, samtidigt som hon passar på att vara lite politisk, och anmärka på att Norrköpings kommun saknar enprocentsregeln, att en procent av byggnadskostnader går till konstnärlig utsmyckning.

Hon är glad över att det finns personer som skänker konstverk.

– Jag är jätteglad och stolt över att få ha någonting på plats där, säger hon om uppdraget på Nya Torget.

Invigning blir det den 29 augusti.