Niclas Palmqvist lämnade posten i mars.

Sedan dess har Christer Fogelmarck varit tillförordnad vd parallellt med sitt uppdrag som koncernchef för Parks and Resorts.

Efter en omfattande rekryteringsprocess har nu en ny vd utsetts.

Det blir Christine Karmfalk som får det stora ansvaret att driva djurparken.

– Det känns jättespännande och hedrande framför allt. Det är ett fantastiskt uppdrag på alla sätt och vis, säger Karmfalk som inte behövde någon längre betänketid när hon fick frågan.

Vad är det framför allt som lockar känner du?

– Det är väl mångfalden. Det är djur, det är hotell, det är konferenser, det är utbildning, det är att bevara mångfald och arter. Det är otroligt spännande internationella projekt som Kolmården är med i så det finns egentligen bara massa roliga saker att jobba med. Det är häftigt.

Christine har de senaste 16 åren arbetat på olika chefspositioner och är i grunden lärare. Närmast kommer hon från tjänsten som vd för friskolekoncernen Fria Läroverken.

– För mig är det en jätteutmaning att lära mig en helt ny bransch och det har jag en enorm respekt för. Det blir min stora utmaning så att de känner att jag förstår verksamheten och kan göra ett bra jobb. Jag kan ju leda, men jag kan ingenting om det här egentligen.

Även om det här blir ett nytt spännande kapitel i hennes liv är faktiskt Kolmårdens djurpark något väldigt välbekant för Karmfalk.

Hon sommarjobbade nämligen där som ung.

–  Jag började där 1985 som diskare i restaurangen. Sen jobbade jag där sju-åtta somrar men det är många år sen och jag jobbade bara i restaurangen och inte med djuren, men det känns lite som att komma hem och jag har ett hum om hur det är på somrarna. Inte bara som besökare utan också hur det är att jobba där.

Karmfalk tillträder formellt den 24 september och ska nu försöka sätta sig in i verksamheten så mycket som möjligt fram tills dess.

– Först och främst ska jag besöka alla parker som Parks and Resorts äger, Skara sommarland, Gröna Lund, Furuviksparken och Kolmården. Sen har jag hur mycket inläsning som helst att göra här framöver. Både kring djurhållning och de här olika bevarandeprojekten, det finns otroligt mycket jag behöver lära mig.

Så här kommenterar Christer Fogelmarck, koncernchef för ägaren Parks and Resorts, tillsättandet av Christine Karmfalk som vd:

– I Christine får vi en vd som är en dokumenterat god ledare och som dessutom älskar alla aspekter av Kolmården. Hon blir en stor tillgång i det fortsatta arbetet för ett attraktivt besöksmål som kan inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur.