Det är regeringen som utser lagmän och på torsdagen offentliggjordes utnämningen av Norrköpings tingsrätts nya lagman.

– Jätteroligt att komma tillbaka till en domstol eftersom jag är domare i botten, säger Elisabeth Lager.

Hon är uppvuxen i Norrköping, läste juridik i Uppsala och blev kvar där till 2006 när familjen vände åter.

– Från början tänkte jag bli advokat, men när jag som fiskal (en jurist som genomgår domarutbildning reds anm) blev erbjuden ett advokatjobb, så lyssnade jag på en kollega som sa att jag först måste ha provat att döma på riktigt, innan jag bestämde mig, säger Elisabeth Lager.

Så småningom provade hon att arbeta som advokat, men hon blev inte långvarig.

– Jag prövade i sex månader, men jag gillade inte att gå ut när målet skulle avgöras.

När hon var godkänd som assessor (en färdigutbildad domare som ännu inte har ordinarie tjänst reds anm) föll valet på arbete utanför domstolen.

Vid tre tillfällen har tjänsten som lagman varit utsatt.

– Varje gång jag såg annonsen tänkte jag söka, men kom mig inte riktigt för. Förrän nu. Och det känns rätt i tiden och faktiskt extra bra att den nya lagstiftning gällande strafftidslagen som jag jobbat med under flera år, börjar gälla nu i april, säger Elisabeth Lager.

Via bland annat Justitiedepartementet, Säkerhetspolisen och nu senast som chefsjurist och chef för rättsenheten vid Kriminalvården kommer hon att tillträda sin tjänst som lagman efter sommaren. Inte som den första kvinnliga lagmannen i Norrköpings tingsrätt, men med stor sannolikhet den första lagmannen i Norrköpings nya tingsrätt som ska stå färdig sommaren 2022 vid packhusrondellen.

– Det ska bli jätteroligt att få arbeta i en ny, vacker och ändamålsenlig domstol, men först och främst att få jobba på en tingsrätt där man jobbar hårt för att hålla undan balanserna och att få jobba ihop med de andra myndigheterna - åklagarkammaren, polisen, Frivården och rättsväsendet.

Förre lagmannen vid Norrköpings tingsrätt, Lars-Gunnar Lundh är sedan en tid tillbaka lagman vid Västmanlands tingsrätt i Västerås. Under tiden, och fram till att Elisabeth Lager tillträder sin tjänst som lagman efter sommaren, kommer Christoffer Démery att fortsätta som tf lagman.