Enligt kommunikationsdirektören på Linköpings universitet Mariethe Larsson handlade det inte om ett inringt bombhot utan om en annan typ av hot.

– Men alla våra campus, både i Linköping och Norrköping är nu utrymda, sa Mariethe Larsson till Folkbladet vid 15-tiden på fredagen.

På universitetets Facebookgrupp delades en information vid strax efter 15: "Ett hot riktas mot Linköpings universitet. Universitetsledningen väljer därför att omgående utrymma och stänga universitetet vid samtliga campus.". Enligt Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen i region Öst handlar det om affischer som hängts upp på universitetsområdet. Där ska det stå en länkadress till sociala medier där det visas en film med en man med ett vapen.

Artikelbild

Det ska redan vid 9.15 på fredagsförmiddagen inkommit larm till polisen om hotfulla affischer som satts upp och polisen blev kontaktad av flera personer. Men man åkte inte till Campus Valla förrän på eftermiddagen eftersom universitetets egen säkerhetsavdelning har skött ärendet på egen hand fram tills dess.

– Vi vet inte vem som ligger bakom hotet, vi har inte identifierat mannen på filmen, vi vet inte om det är han som satt upp lapparna med länkadressen på och vi vet inte var han är, säger Åsa Willsund.

Samtidigt hör oroliga personer av sig eftersom de ser flera polispatruller åka omkring i ett närliggande bostadsområde.

– Vi syns för att skapa trygghet, inte för att folk ska känna oro. Det finns inget som tyder på att mannen skulle befinna sig på campus eller i bostadsområdet, säger Åsa Willsund.

Artikelbild

| Bombhot mot universitetet i LInköping

Polisen gick på fredagseftermiddagen också gått ut med information i ärendet på sin hemsida: "polisen har inlett förundersökningar gällande tre brottsrubriceringar: grovt olaga hot mot grupp, grovt vapenbrott samt olaga affischering. Polisen arbetar med att få fram vem som har framfört hotet men det finns ingen misstänkt i nuläget."

Vid 15:35 delade universitetsdirektören Kent Waltersson ett inlägg på sociala medier: "Universitetet har idag fått ett hot riktat mot sig. Det har koppling till hotfulla affischer som spridits på Campus Valla. Vi har utrett frågan och efter samråd med polisen beslutat att utrymma våra lokaler. Vi har gått ut med information till anställda och studenter vid alla våra campus om att att utrymma våra lokaler. Vi har också samlat krisledningen och ytterligare information kommer att ges via våra sociala kanaler och webb".

Artikelbild

Patrik Selsfors