Det är Scandic Norrköping City som bygger en helt ny hotelldel intill sin befintliga lokal på Slottsgatan.

75 färdigbyggda hotellrum har levererats från Estland med båt och ska nu monteras på den huskropp som redan byggts upp.

Varje modul är färdigbyggd med två rum inklusive badrum med kakel och utrustning.

Artikelbild

| 75 färdigbyggda hotellrum monteras den här veckan. Under loppet av några dagar växer Scandics nya hotelldel från två våningar till sju.

Det enda som saknas egentligen är möblerna.

Modulerna fraktas med lastbil från hamnen och lyfts sedan upp med lyftkran. Tanken var att monteringen skulle kommit igång redan i måndags men det försenades en dag.

I går kunde de i alla fall komma igång och under tre dagar kan nu Norrköpingsbor se huset växa från två till sju våningar. När alla moduler är på plats kommer det vara en av de högsta byggnaderna i området.

– Det är ett sexvåningshus med källare, så sju våningar totalt. De fem översta bygger vi med trämoduler. Vi staplar byggklossar på varandra, säger Kenneth Wåhlberg, byggherre.

Artikelbild

| Så här ska hotellet se ut när är klart.

Det är lite som att bygga med Lego, fast i jätteformat.

Att arbeta med färdigbyggda moduler i den här skalan är inte helt vanligt i Sverige berättar Wåhlberg, däremot används metoden flitigt i Norge.

Artikelbild

| Kenneth Wåhlberg, byggherre, menar att det finns många fördelar med att bygga med färdiga moduler.

– Där är det mycket vanligare. I Norrköping är vi ganska unika skulle jag säga. Det är klart att det förekommit moduler men inte i så här stor omfattning, säger han.

Fördelarna att bygga på det här sättet är många menar han.

Artikelbild

| Den nya hotelldelen byggs intill Scandic Citys befintliga lokal på Slottsgatan.

– Det blir en snabb byggnation på plats, det stör mindre och modulerna håller en hög kvalitet jämfört om man skulle bygga på plats. De här är byggda inomhus där det är torrt och bra temperatur, så fuktproblem som kan förekomma på andra byggen ska vi ha undvikt helt och hållet. Dessutom använder vi oss av trä som är ett förnyelsebart material, så ur miljösynpunkt är det jättebra och det är även lättare att transportera.

Finns det några risker med att bygga på det här sättet?

– Det är klart att logistiken är viktig. Det är tunga lyft och tunga transporter. Sedan är det klart att vädret kan påverka alla byggen, men det här är en beprövad metod, säger Kenneth.

Den nya hotelldelen ska även ha en stor restaurang, en ny lobby, ett stort garage och en utegård och är planerad att stå helt klar till 1 maj nästa år.