På Sandviksgården i Kolmården föddes på onsdagskvällen ett nytt parti i Norrköpingspolitiken. Landsbygdspartiet oberoende (LPo) har bildat en interimsstyrelse som ska mejsla ut stadgar och ett ramverk kring hur det nya partiet ska fungera i lokalpolitiken.

I god tid fram till valrörelsen 2018 ska det finnas ett nytt alternativ för väljarna att ta ställning till. Och initiativtagaren Åke Karlsson, lantbrukare från Krokek, tror att det finns tillräckligt med väljare för ett parti med landsbygdsfrågorna i fokus även i en storstadskommun som Norrköping.

– Absolut. Tänk på alla kransområden som Kimstad, Skärblacka, Krokek och stora delar av Vikbolandet, säger han.

Artikelbild

| INITIATIVTAGARE. Åke Karlsson tycker att Landsbygdspartiet oberoende har en plats i Norrköpingspolitiken

Hittills har partiet haft LPo haft aktiva östgötska lokalavdelningar i Valdemarsvik och Kinda där man även är representerat i fullmäktige.

Från och med nu är alltså Norrköping med på tåget. Åke Karlsson menar dock att lokalpolitiken får komma i andra hand jämfört med rikspolitiken. Målet är att ta sig in i riksdagen efter nästa val. Men ska det gå krävs ett stort lokalt engagemang.

– Det är jätteviktigt för att få ut budskapet. Ska vi ha en chans att synas och höras till nästa val behöver vi bygga upp lokalavdelningar över hela landet, säger Åke Karlsson.

Enligt partiets beräkningar på riksnivå finns det två miljoner invånare som lever på landsbygden eller i småorter. Två miljoner potentiella väljare alltså.

Åke Karlsson tycker exempelvis att centerväljare skulle överväga att lägga sin röst på LPo.

– Jag vet många centerpartister som redan har bytt eller ha börjat fundera.

Ännu större väljarskaror tror han går att håva in bland Sverigedemokraterna.

– Majoriteten av SD-väljarna är inte rasister, de valde SD för att de var missnöjda med de etablerade partierna. Men det är mycket mer konstruktivt att rösta på oss och jag hoppas att vi kan ta många röster från SD, säger Åke Karlsson.

Bättre förutsättningar att driva företag på landsbygden och att delar av de stora statliga vinsterna inom exempelvis gruvnäring och elproduktion ska stanna där de kom i från är två typfrågor för LPo.

En annan, och ganska kontroversiell fråga, är att man som Storbritannien vill lämna EU.

– Det är inte kontroversiellt för den grupp vi vänder oss till. Handelsavtal och samarbete med resten av Europa vill vi ha, men inte 50.000 byråkrater, säger Åke Karlsson.