Det var i samband med att hennes två lillasystrar, Tuva och Emmy, drabbades av cancer som Tilde Wernersson, snart 16, kände att hon ville göra något för att stötta andra cancersjuka barn i regionen.

– Jag ville hjälpa alla familjer för jag vet själv hur jobbigt jag tyckte att det var, säger hon.

Inspirerad av Fuck Cancer-armbanden började Tilde tillverka sina egna armband med texten Bu Cancer.

Artikelbild

| Tilde Wernersson har sålt armband med budskapet Bu Cancer för över en miljon kronor. Intäkterna har oavkortat gått till Barncancerfonden Östra.

– Som Tuva har sagt så vill vi skrämma bort cancern och inte svära bort den och eftersom det här är mer riktat mot barn så tyckte vi det var trevligare och passade bättre med Bu Cancer.

Alla intäkter går oavkortat till Barncancerfonden Östra och efter tre år har Tilde nu dragit in över en miljon kronor – 1 089 249 kronor var siffran uppe i, i torsdags.

– Jag är jättechockad och det är så klart jättekul. Jag är väldigt glad att jag får uppleva något sådant här. Jag känner att man lär sig mycket om livet och får en annan syn på saker och ting.

Hennes insatser har uppmärksammats på flera håll. I fjol fick hon vara med i TV4 och intervjuades av Tilde de Paula Eby i samband med cancermånaden. Hon har även fått träffa kronprinsessan Victoria och prins Daniel och nu är hon en av åtta nominerade som kan ta hem Östgötapriset.

Artikelbild

| Tilde är nu en av åtta nominerade som har chansen att ta hem Östgötapriset.

– När jag fick höra att mamma och pappa hade nominerat mig så tänkte jag att det var kul men att det blir nog inte så mycket med det, men sen kom jag hem en dag och fick höra att jag blivit en av åtta som gått vidare och då blev jag alldeles till mig. Det känns jättekul.

Östgötapriset delas ut av Länsförsäkringar Östgöta och går till östgötska initiativ som bidrar till trygghet.

Artikelbild

| Så här ser armbanden ut.

– Östgötapriset skapades för att lyfta och hylla initiativ som bidrar till en tryggare vardag för alla i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta vill synliggöra och uppmuntra östgötar som visar engagemang, mod och civilkurage. Med över 40 nomineringar kan vi glatt konstatera att engagemanget är stort i länet och vi har mycket att vara stolta över, säger Tommy Eklöf, sammanhållande för Östgötapriset och hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Östgöta i ett pressmeddelande.

En jury ska nu utse en eller flera vinnare som kommer att presenteras på Babettes i Linköping 12 november. Prissumman ligger på 175 000 kronor.