Det är Norrköpings Skidklubb som i ett samarbete med OK Kolmården sett till så att skapa en slinga i konstsnö ute vid Yxbacken.

Under torsdagen öppnades spåren och nyfikna åkare var på plats redan på morgonen för att ge sig ut på en premiärtur.

– Tio över åtta i morse såg jag de första bilarna här. Vi kom fram till det att försöka med det här nu för att sprida vinterkänsla för de som bor i Östergötland. Vi har haft lite snöproduktion nu och tyckte det var en bra idé att använda snön. Annars ligger den bara i högar i väntan på att det ska bli kallare. Det känns jättekul att anläggningen används och inte bara står still, säger Anders Wihag.

Artikelbild

| Tummen upp. "Fina konstsnöspår, både klassiskt och skate". Det skriver signaturen Uffe på skidspår.se. Han är en av de som varit ute och testat spåren.

Slingan är just nu, under torsdag och fredag, 750 meter lång då den går upp i barnbacken men till helgen då barnbacken öppnas för utförsåkning kortas längdslingan ner till 430 meter.

– Det ser jättefint ut. Det är bra bredd. Det är en pistmaskinsbredd hela vägen runt. Vi fick snilleblixten att vi drar upp spåren i barnbacken också så blir det en liten utmaning och lite längre, vilket är kul.

Längdspåren kommer att vara öppna fram till att den stora backen öppnas upp.

När tror ni att det kan bli?

Artikelbild

| Begränsad period. Skidspåren finns bara tillgängliga fram till att stora backen öppnas berättar Anders Wihag. "Sedan har vi ingen möjlighet till det, men det kan bli vissa dagar eller kvällar som vi drar upp spår och då kan man hålla utkik på vår Facebooksida", säger han.

– Vi väntar på mer kyla för att kunna öppna nedfarterna. Tyvärr ser det inte jätteljust ut, men vi kommer öppna så snart som möjligt. Vi hoppas ju att det ska bli någon slags vinter. Det är bara kolla långtidsprognoser och hålla tummarna och jobba med de minusgrader vi får nattetid när vi väl får dem.