Flest nya jobb finns just nu inom sjukvården, skolan, bygg- och anläggning och transportsektorn.

Och jobben i Östergötland blir fler inom nästan alla yrkesområden,

I år väntas 3 000 nya jobb växa fram i länet. Samtidigt sker det varje år tusentals rekryteringar i syfte att ersätta de som gått i pension.

Den utbredda bristen på arbetskraft gör att även nyutexaminerade har goda chanser att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden. Det gäller framför allt de som har en högskoleutbildning eller som har slutfört ett av gymnasieskolans yrkesprogram.

– Vill man ha jobb direkt efter gymnasiet är det klokt att satsa på yrkesprogrammen. Exempelvis vård- och omsorgsprogrammet, bygg- och anläggning, fordons- och transportprogrammet eller industritekniska programmet, säger Håkan Lindell, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Urval av yrken med goda jobbmöjligheter i Östergötland: civilingenjörsyrken, läraryrken, VVS-montörer, lastbilsförare, kuratorer, barnmorskor, murare, sjuksköterskor, kockar och kallskänkor, läkare, systemanalytiker och it-arkitekter, undersköterskor, betongarbetare, bussförare, apotekare, socialsekreterare.

Urval av yrken med mindre goda jobbmöjligheter i Östergötland: vaktmästare, telefonister, resesäljare och trafikassistenter, butikssäljare, kontorsreceptionister, kafé- och konditoribiträden, butiksäljare, kassapersonal, kontorsassistenter och sekreterare.