Varje år delar Lärarnas Riksförbund ut pris till årets rektor i kommunen.

Personalen på skolorna får själva nominera sin rektor.

Sedan väljer förbundet ut den kandidat de tycker är mest lämpad.

Artikelbild

| Niclas Sjöström, kommunombud hos Lärarnas Riskförbund, delade priset till en synnerligen glad men överraskad Ellenor.

I fjol var det Camilla Kratz på Söderporten som uppmärksammades och i år föll valet på den tidigare elitsimmaren Ellenor Lindroth som sedan två och ett halvt år tillbaka är rektor på Smedbyskolan.

– Självklart känns det fint att personalen har nominerat mig och roligt arbetet uppmärksammas men jag har en fantastisk personal. Det underlättar ju arbetet och gör det roligt att driva det framåt, säger hon.

Det var en glad och minst sagt överraskad Ellenor som tog emot priset i Smedbyskolans nya lokaler på Rambodalsfältet i går förmiddag.

– Jag kände väl att det var något som skulle hända eftersom de bokat möte med mig, så jag undrade vad som var på gång, men det har varit mycket annat som vi haft fokus på så jag hade inte en tanke på att det skulle vara något sådant här.

Varför tror du att de gillar dig?

– Jag tror det är för att vi har en bra kommunikation. Min dörr är ofta öppen. Man kan kommunicera. Det är inte alltid man får som man vill men vi kan resonera kring det och det tror jag är viktigt. Jag tror också att personalen känner att det är vi som gör det här tillsammans och det är också jätteviktigt.

"Ellenor är en positiv, engagerad, omtänksam, närvarande och tydlig rektor som följer upp beslut och åtgärder som det kommits överens om. Hon har förväntningar på oss personal samtidigt som hon även ser till att lyfta oss i vårt arbete", står det bland annat i nomineringen och så här kommenterar Niclas Sjöström, kommunombud hos Lärarnas Riskförbund, valet:

– Priset som årets rektor går till den vi tycker är mest lämpad. Vi tittar framför allt på att man har ett tydligt ledarskap och ett gott samarbete med oss fackföreningar, säger han.

Smedbyskolan har nyss gjort flytten från de gamla lokalerna till de nyresta barackerna intill Mirum Arena. Där är tanken att de ska bli kvar i tre år nu.

– Flytten har gått riktigt bra sen har det självklart varit mycket arbete. Personalen har även där varit fantastisk och vi har hjälpts åt, men självklart är det en stor omställning att flytta en skola som har varit igång sen 60-talet. Vad ska man spara? Vad ska man inte spara? Det har varit påfrestande men också roligt. Vi är med och påverkar framtiden och det är bra, säger Ellenor.