Klockan 15 på julafton syns Lotta Lundgren och Erik Haag i rutan. Duon är tidigare känd från tv-program som ”Historieätarna” och ”1 000 år till julafton” men tar sig nu an prestigeuppdraget som julvärdar.

– Jag tänkte att det var på tiden, säger Lotta Lundgren.

– Jag tänkte mer att det måste ha blivit något fel. Att det hänt något som gjort att de fick tänka om. Men jag är också glad, man tar vad man får, fyller Erik Haag i.

Artikelbild

| Årets julvärdar. Erik Haag och Lotta Lundgren.

I föreställningen och podcasten ”Alla kan äta julbord” har värdarna kretsat kring ämnet jul och inte minst julbordet. Så blir det även nu.

– Vi ska försöka följa julvärdsformen så gott vi kan, men vi kommer att äta ett julbord, säger Lotta Lundgren.

Det är första året som två personer håller tittarna sällskap på julafton, något som programledarna bara ser fördelar med.

– Vi har jobbat jättemycket ihop så det känns jättekul. Det hade varit en annan grej om det varit någon jag inte kände. Kanske en jätteosympatisk människa, det hade varit sämre, säger Erik Haag.

– Vi jobbar ihop med i stort sett allt vi gör. Jag är glad att de inte delar på oss utan att vi får hålla ihop, säger Lotta Lundgren.

TT: Men vem ska tända ljuset?

– Förhandlingar pågår i den frågan, säger Lotta Lundgren.

– Det känns jobbigt att vara bufflig och säga att det borde vara en själv. Men också tråkigt att chansen kanske inte återkommer i livet. Lite som att klättra upp på Kebnekaise men inte gå upp på toppen, säger Erik Haag.

Programledarna är också aktuella med serien ”Bye bye Sverige” där de undersöker de svenska levnadsförhållandena mellan 1850 och 1910. Programmet har premiär den 7 december.

Förra året var det sångerskan Sanna Nielsen som guidade tittarna genom julafton – då valde 3,7 miljoner tittare att bänka sig framför tv:n. Sändningen fick fjolårets högsta tittarsiffra i svensk tv.