Mot bakgrund av moskébygget i Ektorp har riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD), Norrköping, lämnat in en skriftlig fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

"Har ministern och regeringen någon koll på hur omfattande den utländska finansieringen av moskéer är i Sverige och avser ministern att vidta några åtgärder för att förhindra att detta sker framöver?" undrar Wiechel.

"Saudiarabien, Turkiet, Qatar och Libyen finansierar en lång rad olika moskéer och muslimska församlingar i Sverige. Detta har varit känt länge, och det råder inte heller något tvivel om att det är en medveten strategi från dessa länder för att få mer inflytande", skriver Markus Wiechel.

En fråga till en minister måste vara allmänt hållen. Samtidigt är Wiechel tydlig med att frågan ställs med anledning av moskébygget i Ektorp.

– Vi ser att det kommit in många kritiska reaktioner, säger Markus Wiechel.

Han vill veta varifrån pengarna till bygget kommer. På frågan om han varit i kontakt själv med församlingen som ska bygga moskén svarar han nej, men säger att han inte skulle ha någonting emot ett möte med dem.

– Det kommer inga pengar från Qatar, som många tror. För många år sedan samlade vi in pengar från våra medlemmar som vi använde för att köpa marken för. När vi börjar bygga kommer vi ha en ny insamling, både från medlemmar och icke-medlemmar, har Mensur Mustafic, ordförande i Bosniakiska islamiska församlingen, sagt i en tidigare intervju i Folkbladet.