Han har varit juryordförande i populära tv-programmet Let's dance i 14 raka säsonger.

Nu ska Tony Irving försöka få Norrköpingsborna att släppa loss på dansgolvet.

Nästa år drar han och Tommy Nyman igång en ny dansverksamhet för vuxna i Norrköping och precis som i Let´s dance handlar det om tiodans. 

Artikelbild

| Många är det som följer deltagarna i Let´s dance varje vår. Här är det Linnea Claesson som dansar. Nästa år kan Norrköpingsborna själva testa på tiodans.

Deltagarna får prova på fem latinamerikanska danser, cha-cha-cha, samba, rumba, paso doble och jive, och fem standarddanser, modern vals, quickstep, tango, wienervals och slowfoxtrot. 

Planen är att starta någon gång i februari.

– Vi börjar med en intensiv prova-på-dag då deltagarna får testa alla danser. Sedan är tanken att vi fortsätter med de danser som det finns störst intresse för och etablerar en kursverksamhet för dem, säger Tommy.

 

Någon liknande verksamhet för tiodans finns inte i Norrköping i dag och Tommy tror att många kanske fått upp ögonen för pardans i och med Let´s dance.

– Jag tror det finns ett intresse för det här. Det finns en tradition här i och med Rune Lagers, och vi vill väcka liv i den här verksamheten. Jag tror att det kommer bli jättebra.

 

Tommy har under flera år hållit buggkurser på Borgen.

Nu tycker han att det ska bli spännande att vidga vyerna och prova på någonting nytt.

– Vi svenskar dansar nästan bara bugg och foxtrot, men vi borde kunna dansa betydligt fler dansar och jag tror att det finns ett värde i att lära sig lite rumba, salsa och andra swingdanser. Det stämmer bättre med mycket av den musik som spelas i dag.

 

Redan 16 november kan Norrköpingsborna få ett ordentligt smakprov på vad tiodans handlar om.

Då kommer nämligen hela Sverigeeliten till Borgen.

Alemana cup, en stor GP-tävling inom latin och standard, kommer för första gången att hållas i Norrköping.

Tävlingen, som arrangeras av Stockholmsklubben Alemana dansklubb, väntas locka minst tusen personer.

– Det är lite så att Borgen går in och räddar dem. Stockholms kommun tog nämligen tillbaka den lokal de fått hyra. Det blir dans på många nivåer. Allt från nybörjare till de svenska elitparen, säger Tommy.

Tony Irving kommer att vara på plats även då. 

Han är nämligen speaker och konferencier för tävlingen.