Mattias Geving (förr Ravander) har mycket politisk rutin för att vara 34 år: redan som 18-åring gick han in i kommunpolitiken i Söderköping som ledamot för socialdemokraterna i socialnämnden och så har det fortsatt. Först blev han oppositionsråd efter valet 2010 och så efter förra valet lyckades socialdemokraterna sy ihop en majoritet tillsammans med M samt MP – plötsligt satt Mattias Geving som kommunalråd samt ordförande i kommunstyrelsen. Det var första gången som S satt i majoritetsställning i Söderköping sedan 1950-talet.

I två år hade han denna position men 2016 beslutade han sig för att prova en annan bana i livet och hoppade av uppdragen för att ta upp studierna igen.

– Men jag satt kvar i fullmäktige i Söderköping tills jag flyttade till Gusum i december förra året, berättar Mattias Geving som nu engagerat sig i socialdemokraterna i Valdemarsvik men som i valrörelsen siktat in sig mot en annan politisk arena.

Artikelbild

– I det här valet satsar jag regionen.

Mattias Geving är nu förstanamnet på regionlistan för Socialdemokraterna i valkretsen (bestående av Söderköping, Valdemarsvik, Åtvidaberg samt Kinda).

– Jag har ju jobbat en hel del med regionala frågor förut och många av de frågorna är ju viktiga även för kommunen: jag tänker på sådant som turism och inte minst gymnasieskolan. Dessutom är ju arbetsmarknaden regional, säger Mattias Geving.

Han nämner tre frågor han är särskilt engagerad i:

– Psykisk ohälsa har jag engagerat mig i ganska mycket, här finns mycket att göra. En annan sak är patientkontakt i vården: att man inte själv måste vara sin egen sjukdomsombudsman. Jag har egna erfarenheter inom familjen att tvingas söka svar själv när man blivit sjuk och här skulle jag vilja se någon som kan guida människor på ett bättre sätt än vad som sker idag, berättar Mattias Geving som också framhåller kollektivtrafiken som en viktig fråga.

– Söderköping och Valdemarsvik är ju enormt beroende av den. Här kommer vi nog på sikt att tvingas tänka helt nytt.

Han för sin valkampanj på flera sätt, bland annat har han startat en egen blogg om just psykisk ohälsa och intervjuat olika aktörer. Men så är det det vanliga jobbet som ska göras.

– Det är mycket fokus nu på att träffa alla osäkra väljare, jag knackar dörr i princip varje kväll, berättar Mattias Geving.

En annan Söderköpingspolitiker som toppar sitt partis regionlista är Inga-Lill Östlund (L) som varit oppositionsråd i Söderköping senaste mandatperioden – alltså en politisk motståndare till Gevings parti.

– Men i regionen samarbetar ju L och S så skulle bägge bli valda är det ju möjligt att vi kommer att samarbeta, det blir något nytt i så fall, säger Mattias Geving.