– Skadegörelsen är fruktansvärd. Allt är rökskadat och det är en halv centimeter sot på allt. Vi håller just nu på och packar ihop våra varor. Saneringsföretaget kommer i eftermiddag, säger Hannele Sjö, regionschef på Iduna AB.

Personerna bakom kuppen körde in i gallret med bilen och ytterligare en meter in i butiken. Sedan tände de eld på bilen.

– Det skapade ett inferno av eld och lokalen fylldes med svart rök. Ingen hade överlevt där inne, så de här personerna var kloka som gick ut direkt. Man ser på övervakningsfilmen hur röken sugs in i vårt luftsystem. När jag tittar på kaoset är det fruktansvärt. Jag har jobbat i den här branschen i 30 år och aldrig sett någon värre skadegörelse.

Artikelbild

| Eftersom allt av värde var inlåst i ett kassaskåp fick tjuvarna inte med sig något av värde.

Personerna bakom inbrottet fick inte med sig mycket av värde från inbrottet.

– Många våra produkter i butiken är attrapper och det är standard att guldsmedsbutiker har sitt guld inlåst om nätterna. Om man rekar lite innan man gör en sådan här sak så hade man fått reda på det väldigt snabbt, säger Hannele Sjö.

Enligt Hannele Sjö är det däremot inte konstigt att tjuvarna gör tillslag mot just guldsmedsbutiker.

– Guld är lätt att flytta och avverka till andra länder, det är sällan någon reagerar på att man har guld.

Artikelbild

| Ett tjockt lager sot ligger i butiken.

Personalen på Hallbergs guld uppges må bra efter det inträffade.

– Idag är den psykologiska effekten mindre. Igår var vi lite skakis men idag har vi ett leende på läpparna.

Artikelbild

| Många hyllor och skåp är förstörda.

De flesta butiker i Linden kunde öppna som vanligt på tisdagen. Butiken Twilfit som ligger vägg i vägg blev vattenskadad vid kuppen men beräknas kunna öppna under onsdagen. Hannele Sjö räknar med att Hallbergs guld är återställd och kan öppnas i mitten av nästa vecka, men det är ingenting hon kan lova till kunderna.

– Först och främst måste vi se till att vi kan vara här inne och andas. Det är egentligen personalen som är vinnare efter den här kuppen. De får fler timmar nu eftersom butiken ska upp igen och göras fin.