Det var i förra veckan som polisen fick in stöldanmälningar från BMW-ägare i Habo, Nässjö och Tranås. Jönköpingspolisen var beredd efter en liknande stöldvåg i Linköping och Norrköping veckorna innan.

Stulna delar från BMW-bilar har varit något som Folkbladet skrivit om flera gånger. Förutom de senaste stölderna också i december där tjuvarna specialiserat sig på att stjäla delar från krockskadade bilar. Genom att bryta sig in på en bilverkstad stals bland annat rattar och instrumentbrädor, men även bilstolar. Det har även varit stölder av ljusanordningar och navigationssystem.

Jönköpingspolisen var förvarnad om att en stöldliga kunde slå till där också efter att ha varit i Norrköping och Linköping i föra veckan, så genom spaningsinsatser lyckades polisen lokalisera några misstänkta personer.

Artikelbild

| BMW, ett populärt märke att stjäla bildelar ifrån.

– De vägrade att stanna när vi försökte stoppa deras bil för kontroll men efter ett kort förföljande i Forserum kunde vi gripa två män i 25-åldern under torsdagskvällen, säger tillförordnad utredningschef Mikael Leidefors, vid Jönköpingspolisen.

I männens bil fanns BMW-delar som misstänks vara stulna. Polisen har även hittat mer stöldgods som kan kopplas till de häktade männen. Det handlar om airbags, navigeringssystem, rattar, instrumentpaneler och övrig utrustning till BMW-bilar.

De misstänkta BMW-tjuvarna häktades under måndagen på sannolika skäl misstänkta för stöld.

– I den fortsatta utredningen jobbar vi med att försöka knyta stöldgodset till fler liknande stölder i Jönköpingsområdet och i övriga landet. Därför vill vi gärna få in tips och iakttagelser från allmänheten, även eventuella foton eller filmer, säger Leidefors.

Det ska röra sig om fem, sex stölder i Jönköpings län som polisen kunnat knyta stöldgodset till, men det finns även stöldgods som man inte vet vart det kommer ifrån. Det kan vad Mikael Leidefors sagt till Jönköpingsposten röra sig om stöldgods från andra delar i Sverige.

–  Vi gör teknisk undersökning på det godset som finns och vi analyserar spåren. Vi samverkar även med polis i övriga Europa för att kartlägga gärningsmännen, säger Mikael Leidefors.

Männen färdades i en silverfärgad Renault Megane. Iakttagelser av bilen i andra områden är också av intresse för polisen. Det gäller även om någon sett något som kan sättas i samband med stölderna i vårt län.