Datasäkerhet har stått på agendan ett tag nu – inte minst efter beskyllningarna att Ryssland blandade sig i det amerikanska valet genom hackningar och den senaste datasäkerhetsskandalen på Transportstyrelsen. På måndagen blev det också känt att ett antal liberala lokala hemsidor hackats av någon utomstående.

Det var när Torbjörn Wester, styrelseledamot i Liberalerna Norrköping, fick administratörsstatus när det gäller Liberalernas lokala hemsida som han såg att något hänt.

– Jag fick inloggningsuppgifter för att kunna uppdatera hemsidan och då upptäckte jag att den hackats. Sedan räckte det med en enkel googling så såg jag att så många som 25 andra av de liberala lokala hemsidorna också var hackade, berättar Torbjörn Wester som tillägger att hackarna lämnat ett meddelande efter sig.

Artikelbild

| Torbjörn Wester (L). Som administratör av hemsidan upptäckte han hackningen.

Torbjörn Wester har en bakgrund i Piratpartiet innan han anslöt till Liberalerna och har dataskydd och integritet som sina profilfrågor.

– Frågan om datasäkerhet engagerar mig naturligtvis, det var orsaken att jag gick in i politiken från början. I det här fallet är det inte att det är Liberalernas hemsida som är problemet utan det här är något man måste lyfta på bred front i samhället. I den tid vi nu lever i utsätts datasystem hela tiden för angrepp så kanske är det dags för ett digitalt systemskifte, säger Torbjörn Wester.

Det är inte klarlagt vad hackarna var ute efter eller om man kom åt någonting av värde i attacken.

– Min kvalificerade gissning är att det rör sig om en automatiserad hackning med ett program som letar efter kända sårbarheter i wordpressfiler. Om datumstämplingarna är korrekta så har hackningarna hållt på i över ett år men det kan man inte säga säkert utan att kontrollera mer noga, säger Torbjörn Wester som misstänker att attacken varit möjlig på grund av att hemsidorna inte uppdaterats kontinuerligt.

Han är lite besviken på sitt nya parti när det kommer till dessa frågor.

– Ja, jag tycker att Liberalerna borde gått i bräschen för frågor om digital integritet för medborgarna. Det här måste upp på en seriös politisk nivå, Sverige är ett land som sparar mycket info om enskilda medborgare och vi måste se över de här frågorna, hävdar Torbjörn Wester som ytterst ser detta som ett hot mot de institutioner som definierar ett öppet och demokratiskt samhälle.

– Tar man det här med politiska partier hanterar de ju bland de känsligaste uppgifterna i en demokrati, nämligen om personers medlemsskap i olika partier.

Han ser det här som så viktigt att han tänker profilera sig som L-politiker i just denna fråga.

– Jag kommer att gå till personval för Liberalerna med frågan om datasäkerheten i Norrköpings kommun, avslutar Torbjörn Wester.

Några exempel på andra liberala hemsidor som hackats är Borås, Falkenberg, Karlskoga, Kinda, Landskrona, Nyköping, Skara, Säter, Trollhättan, Västervik och Västerås.