Polisen kallades på kvällen den 2 juni i år till en trafikolycka på E22:an söder om Söderköping, vid Fillingarum. En man hade tappat kontrollen över bilen, kört in i mitträcket vidare ut i sidoräcket, kört rakt igenom en korsning och ner i diket där han voltade med bilen.

Föraren fick blåsa i polisens mätinstrument vilket visade positivt innan han fördes med ambulans till Vrinnevisjukhuset. På sjukhuset togs blodprov på mannen som visade att han var rejält berusad. Han hade 2,54 promille alkohol i blodet.

– Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen i blodet uppgick till minst 1 promille och körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten, skriver åklagaren i stämningsansökan.

49-åringen erkände att han druckit innan han satte sig i bilen för att åka in till Söderköping för att köpa mat.

– Jag drack två glas vin och tog bilen för att hämta pizza. Det var idiotiskt av mig. Jag fattar inte varför jag gjorde det.

Polisen: Har det hänt tidigare?

– Nej aldrig, jag hatar folk som kör onyktra.

Polisen: Hur upplevde du själv din körning?

– Som vanligt.

Om olyckan har han sagt så här:

– Det bara small till. Jag minns inget, måste ha tappat medvetandet.

Bilen han körde blev skrot.

Polisen omhändertog hans körkort. Transportstyrelsen har ännu inte beslutat om körkortet ska återkallas eller lämnas tillbaka till 49-åringen.

Fotnot: Enligt Systembolaget är det svårt för en normalkonsument att komma upp i 1,5 promille. Vanligtvis slutar den som försöker supa sig full vid cirka 1 promille.