Strax efter klockan 07.30 på torsdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till länsväg 856 i höjd med Kuddby där en lastbil med släp hade kanat ner i diket och vält.

När Räddningstjänsten först kom till platsen visste man inte hur många grisar som kommit till skada eller avlidit.

Mellan 50 -75 av de grisar som var på väg till slakt omkom i olyckan.

–  De här lastbilarna som transporterar djur till slakt består ju av tre lager, eller våningar där djuren står, så när en transport välter skadas många djur, säger Christian Lind, inre befäl vid Räddningstjänsten i Östergötland.

Det första Räddningstjänsten fick göra var att försöka öppna upp lastbilen så att de chockade och stressade grisarna kunde ta sig ut.

 – Vi fick hjälp av chauffören, som inte skadades fysiskt, att bland annat öppna takluckan på bilen eftersom den vält så var det en av vägarna ut som var möjlig, säger Christian Lind.

Räddningstjänsten också se till att försöka få upp staket runt grisarna och samla in de grisar som hunnit springa iväg.

Räddningstjänsten beräknade att de skulle bli kvar på platsen till 15-tiden på eftersmiddagen, liksom veterinär, men då skulle alla grisar ha hämtats av en annan lastbil. Därefter kördes de överlevande grisarna till slakteriet dit de var på väg med den olycksdrabbade lastbilen från början. 

Räddningstjänsten har även sett till att det inte läckt någon vätska från den välta lastbilen.

Polisen misstänker inget brott i samband med händelsen.