Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Grannarna har redan sagt sitt"

Muslimska församlingen äger marken vid Östgötaporten där det ska byggas en moské. Enligt kommunen har grannarna redan haft möjlighet att säga sitt om det kontroversiella bygget.

Ritningar. I korsningen med Ektorpsgatan och Skarphagsleden ska moskén alltså ligga. Den här ritningen gäller inte i dagsläget. Hur det ska se ut är ännu oklart.

Ritningar. I korsningen med Ektorpsgatan och Skarphagsleden ska moskén alltså ligga. Den här ritningen gäller inte i dagsläget. Hur det ska se ut är ännu oklart.

Foto:

Moské2017-09-05 12:00

2007 ansökte den bosnisk-muslimska församlingen i Norrköping om att få bygga en moské i centrala Norrköping. 2013 var en ny detaljplan för området klart och församlingen fick klartecken att bygga huset att be i med tillhörande minaret.

I den vevan köpte även den muslimska församlingen marken vid idrottsparken.

Sverigedemokraterna har nyligen skickat ut ett flygblad till alla hushåll i Norrköping med syftet att samla opinion för en folkomröstning angående ett moskébygge i Norrköping.

Efter detta har det varit en rad frågor varför Norrköpings kommun nu lagt ut ett klargörande och ett förtydligande på sin hemsida:

– Kommunens bygg- och miljökontor handlägger en ansökan om att få bygga en moské på fastigheten Tränaren 1. För fastigheten gäller en detaljplan som är antagen 2013 och som möjliggör byggandet av en samlingslokal med tillhörande torn.

Bosnisk-muslimska församlingen får alltså bygga på den aktuella platsen.

Det som återstår nu är hur moskén ska se ut. Det är detta som byggnads- och miljöskyddsnämnden inom kort ska ta ställning till.

– Utformningen av byggnaden är inte klar därför har inte färdiga handlingar lämnats in till bygglovskontoret. När handlingarna lämnats in kommer de att granskas mot gällande detaljplan och ansökan kommer sedan att tas upp i byggnads- och miljöskyddsnämnden för beslut, skriver kommunen.

– Om byggnaden inte stämmer med detaljplanens bestämmelser kommer berörda grannar få möjligheter att lämna synpunkter på avvikelserna, framhåller kommunen.

Ända sedan 2007 har kommunen jobbat med moskébygget.

– Ärendet hamnade då hos tjänstemän på kommunens stadsbyggnadskontor vilka förde en dialog med församlingen om en lämplig plats i staden att bygga moskén på. Frågan hamnade sedan hos kommunens stadsplaneringsnämnd. Flera platser i staden diskuterades; alla mer centrala än den aktuella men av olika anledningar landade man i platsen vid idrottsparken.

Detaljplanen blev giltig och vann laga kraft, i juli 2013.

– Då köpte församlingen även den aktuella marken som detaljplanen reglerar. Detta innebär att från sommaren 2013 äger församlingen marken och har ett juridiskt dokument som ger dem rätt att bygga sin moské på den aktuella platsen, skriver kommunen.

Kan man riva upp den antagna detaljplanen?

– Nej. En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som ger församlingen rätt att bygga på den aktuella platsen.

Kommunen framhåller dock att detaljplanen inte ger den bosnisk-muslimska församlingen rätt till böneutrop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om