Bland annat personalen på Sandbyhovsgatan 19, före detta Hagaborg, på Sandbyhov:

– Vi blev både ledsna och upprörda, när vi läste tidningens artikel, säger undersköterskan Suzana Reckovic på Sandbyhovsgatan 19.

– Jag vill poängtera att vi inte har någon kännedom om situationen på andra boenden, men vi vill ändå berätta om hur vi har det här på Sandbyhov.

Artikelbild

| Noggrann matbudget. - Vi planerar matinköpen noga, så att de även räcker till lite guldkant på tillvaron, säger undersköterskan Suzana Reckovic, till höger, tillsammans med Wan Sanna på äldreboende på Sandbyhov.

Så uppgifter om att man inte får äta sig mätt och att maten inte smakar bra, är ingenting som du känner igen från Sandbyhovsgatan 19?

– Nej, absolut inte. Här jobbar vi dagligen med att våra boende, har bästa möjliga tillgång till en varierad kost. Vi får mat från Kvillingeköket och den räcker gott och väl till, så att alla blir mätta. Samtidigt försöker vi sätta färg på varje tallrik med en klick sylt eller färska grönsaker som vi köper in själva.

Så här kan du tänka dig att själv bo när du blir gammal?

– Ja, det är precis på ett sånt här boende jag vill bo då, säger Suzana Reckovic. Maten är ju en väldigt viktig del av tillvaron, när man bor på ett demens- eller äldreboende, och därför satsar vi mycket på alla måltider och vi planerar noga så att matbudgeten även räcker till för att sätta en guldkant i de boendes liv.

Artikelbild

| Nöjd med maten. Ulla Nygren bor på äldreboendet Sandbyhovsgatan 19 och är mycket nöjd med maten. Här tillsammans med servicevärdinnan Diana Audesho.

– Bland annat erbjuder vi smoothies med proteinrikt innehåll eller en god fika, med bröd som bakas av personalen, efter att de boende haft någon fysisk aktivitet, som musikgympa, promenader eller individuellt anpassade träningar.

– Exempelvis frukosten består dagligen av ägg eller omelett, havregrynsgröt kryddat med kanel, ingefära, russin och olja eller grädde, eller om de önskar så finns mannagrynsgröt, filmjölk, fruktyoghurt med mera. Detta tillsammans med mackor på olika sorter bröd med pålägg som kan önskas mellan olika sorter som ost, chark produkter och mjukostar. Till varje frukostbricka har vi kaffe, te och varm O´boy. Det var bara frukosten…..

Och mellanmål?

– Förutom lunchen och middagen har vi även rika och genomtänkta mellanmål och nattmål, för de som så önskar.

– Genomförandeplaner för detta, skapar vi för varje individ, under en rubrik som heter ”måltider”, där vi tillsammans med boende planerar hur och vad den boende önskar och tycker om att äta. Därmed vet alla som jobbar här, exakt hur mycket och hur ofta de boende vill äta, eftersom det förstås varierar från person till person.

Ulla Nygren, en av de boende på Sandbyhovsgatan 19, säger så här:

– Maten är väldigt bra här. Personalen frågar alltid också om man är mätt eller vill ha mer mat. Och jag tycker matsedeln är omväxlande och maten smakar alltid bra, så jag har inget att klaga på.