En lång, lång allé leder fram till Ållonö slott på Vikbolandet. Efter en liten backe ligger plötsligt slottet där som en rosa fluffig prinsesstårta. Det är så vackert att man nästan tappar andan. Guldspirorna på slottet glänser i solskenet och den perfekta trädgården ser ut som hämtad från Versailles.

Det skulle kunna vara ett av alla de slott som förvaltas av staten och fungerar som museum (om det inte vore i så perfekt skick). Men de rosa plastleksakerna som ligger slängda utanför slottet skvallrar om något annat. Här bor en barnfamilj. Kanske inte en helt vanlig barnfamilj. För hur många sådana har råd att köpa ett fallfärdigt gammalt slott, där det regnar in, för sisådär 20 miljoner och sedan renovera det för lika mycket.

Rik som von Anka
- Det roliga är att en lägenhet på Strandvägen i Stockholm kostar lika mycket, säger Anders Sydborg. Men det hör
man aldrig något om. Bara för att
man köper ett rosa slott för pengar man har tjänat på skrot blir det ett himla liv.

Artikelbild

- Hade jag hetat Wallenberg hade ingen höjt på ögonbrynen.

Det har varit en hel del uppståndelse kring Anders Sydborg. En man som börjar med två tomma händer och blir rik som Joakim von Anka väcker känslor. Speciellt när han både skriver en bok och gör en film om sig själv. "Han kan väl inte ha tjänat sina pengar på laglig väg" skvallrar folk.

Sant är i alla fall att Anders är en verklig entreprenör i stil med Ingvar Kamprad och Stefan Persson, två män han själv beundrar.

- De har skapat något man kan ta på. De flesta har tjänat pengar på att flytta runt pengar som inte finns, det är som ett enda stort pyramidspel.

Artikelbild

När Anders var fem år började han samla tomflaskor, som han sedan pantade. Pengarna stoppade han i en låda under sängen. Efter några år hade han sparat ihop till en crosshoj. Under flera år tillhörde Anders eliten inom motocross. Det syns i hans garage där väggarna är klädda av priser.

- En ego-grej, flinar han.

Artikelbild

Anders hoppade av gymnasiet och började jobba i sin pappas gjuteri. Ett företag som han sedan kämpade hårt för att rädda, men som gick i konkurs 1998. Sina första miljoner tjänade han på att rena och återvinna slaggaska med en metod som han själv har uppfunnit.

- Jag sålde in idén till Tekniska Verken i Linköping och sedan till värmeverk efter värmeverk.

Artikelbild

Sålde för 40 miljoner
Pengarna rullade in och Anders, som efter konkursen var livrädd, vågade inte röra några, utan investerade allt i sitt företag. För en del av pengarna byggde han en fragmentering i Norrköpings hamn.

Så småningom sålde han företaget till Ragnsells för 40 miljoner.

För pengarna köpte han en fastighet på Tornby i Linköping som han rustade upp och sedan sålde med rejäl vinst. Och så där har han fortsatt. Han köpte tillbaka anläggningen av Ragnsells och sålde den igen. Med en ordentlig vinst förstås. Ett av hans företag har blivit börsnoterat.

- Jag har gått upp fem på morgonen och jobbat till tolv på natten, säger han. Först på jobbet och sist därifrån. Jag har varit med på golvet och jobbat. Om man driver ett företag måste man kunna allt, ingen anställd får slå en på fingrarna.

Anders menar att han tjänat ihop sin förmögenhet genom en kombination av hårt arbete och tur.

- Man måste våga ta stora chanser, men man måste också ha lite tur. Jag har aldrig varit rädd. Blir det bra blir det rejäla vinster och går det åt helvete så blir det ett rejält fall. Men för det mesta har det gått bra.

"Förföljd av skattmasen"
Det är svårt att inte gilla Anders Sydborg. Han har självdistans och är väldigt trevlig.

- Jag har uppnått det jag ville, säger han. Det har varit underbart att få göra den här resan, som har varit ömsom vin och ömsom vatten. Jag har lyckats med mina affärer utan någon bank i ryggen. Nu gör det inget om jag förlorar allt.

- De är bra att ha pengar, men de är inte allt. Att man själv och ens familj är frisk är det viktigaste. Huvudsaken är att man har tak över huvudet och kan äta sig mätt.

Det låter faktiskt som om han menar vad han säger.

Anders har hela tiden blivit utsatt för hård granskning av Skattemyndigheten.

- De har förföljt mig, säger han själv. Jag har betalat 10-15 miljoner i skatt både privat och i företaget vissa år. Ändå har jag blivit jagad av skattmasen. Men jag är ju inte ensam, titta på Ingemar Bergman och Björn Borg. De har också blivit jagade med blåslampa och tvingats lämna landet.

Satte fart på rykten
2005 dömdes han för bokföringsbrott.

- Två ledamöter ville fälla mig och två ville fria mig, berättar Anders. Domaren fick utslagsröst och jag dömdes till samhällstjänst. Alla förstår väl att man inte döms till samhällstjänst om man är skyldig till ett verkligt allvarligt brott.

Domen satte fart på alla rykten om svarta affärer och till slut tröttnade Anders på allt skitsnack och bestämde sig för att berätta sin egen historia. Han skrev helt enkelt en bok om sig själv och kallade boken King of the Castle. När inget förlag ville ge ut den, gav han ut den själv. Alla intäkter går till välgörenhet.

Kriminella kretsar
I boken hymlar han inte med att han efter att ha gjort konkurs på 1990-talet ett kort tag hamnade i kriminella kretsar.

- Men jag drog mig snabbt ur. Folk tror att kriminella tjänar pengar, men det är tvärtom. De springer på krogen, men är egentligen utfattiga och åker alltid fast till slut.

Själv har Anders aldrig varken druckit alkohol eller rökt.

- Jag vill vara klar i skallen.

Anders bjuder på kaffe och te i köket, som är en våt dröm för alla inredningsfetischister. Under tiden han guidar runt i slottet och berättar om alla slottsspöken, fixar hans hemhjälp fikat. Alla antika möbler och pampiga ljuskronor ser ut att ha funnits i slottet sedan det byggde 1670. Men det var tomt när Anders och hans fru Sanna köpte det och de har sedan letat runt i hela världen efter rätt saker att fylla det 1 500 kvadratmeter stora slottet med.

- Vi är ganska nöjda, säger Sanna som kommer in från stallet, som är byggt som en kopia av Kungliga hovstallet på Djurgården.

Det kan de vara. De har lyckats göra ett från början stort och dragigt 1600-talsslott till en hemtrevlig bostad.

Eget TV-program
Dottern Alice är 20 månader. Anders och Sanna turas om att pussa på henne.

- Det är pappas flicka, säger Anders och busar med henne. Allt ändrades när jag fick barn. Nu är det hon som är viktigast.

Just nu funderar Anders och Sanna på om de ska sälja Ållonö och flytta till Spanien över vintrarna.

- Vi kan inte riktigt bestämma oss.

Anders och Sanna gjorde succé i Svenska miljonärer och var med i varje avsnitt.

- De tyckte att vi var roliga.

Så roliga att de nu har blivit erbjudna ett eget TV-program.

- Vi har faktiskt fyra olika erbjudanden från olika produktionsbolag. Så
vi kanske stannar kvar i Sverige trots allt.