– Från början hade vi hoppats att renoveringen skulle vara klar till slutet av året, så att man kunde haft julkonserter i Hörsalen, säger Magnus Nilsson, vd för kommunala Samhälls- och eventfastigheter.

– Men sedan hittade vi fornminnen i huset, som var tvunget att undersökas, så senaste budet till nypremiär av Hörsalen är nu under mars månad nästa år.

Vad var det för fornminnen?

Artikelbild

| Borttagning. Här håller en trappa på att tas bort inne i Hörsalen, för annan användning av utrymmet. Daniel Forsell är med i rivningsarbetet.

– Det var lite ben vi hittade under ett golv som vi rev.

Troligen är det rester från en medeltida kyrka som en gång i tiden stod på samma ställe som Hörsalen.

– Vi har också haft kommunikation med länsstyrelsen hur vi ska gå vidare med renoveringsjobbet, med tanke på fornminnesfynden, så att vi sköter renoveringen på rätt sätt.

Hur är läget nu under sommaren?

Artikelbild

| Stort och tomt. Så ser Hörsalen ut just nu, mitt i det pågående renoveringsarbetet.

– Många har semesterledigt just nu, men det jag vet är att det pågår asbestsanering uppe på vinden och lite annat rivningsjobb, men annars är det i stort sett semesterstängt.

Men i höst fortsätter ni renoveringsarbetet precis som planerat?

Artikelbild

| Renoveringsobjekt. Det syns även utanpå att Hörsalen är ett stort renoveringsobjekt just nu.

– Ja, det gör vi, men eftersom vi som sagt fick lite stopp, efter att vi hittat fornminnena, har vi tvingats förskjuta tidsplanen för renoveringen.

Blev det även en fördyring av projektet, på grund av renoveringsstoppet?

Artikelbild

| Stenblock. Stora stenblock har blottlagts inne i Hörsalen i samband med renoveringsarbetet, där det bland annat ingår att installera en hiss.

– Nej, inte vad vi kan se i dagsläget. I alla fall inte någon fördyring, som går utanför den budget vi lagt för hela renoveringen.

Beslutet att renovera Hörsalen togs av kommunfullmäktige i fjol, efter många diskussioner om byggnades framtid. Beslutet blev att renovera byggnaden, så att den kan fungera som tidigare, det vill säga för kulturlivet och musik av olika slag.

Artikelbild

| Förändring. Läktaren ska förstås finnas kvar i Hörsalen, men miljön runt om läktaren som förändras. Här ses rivaren Jimmy Mattlin vid läktaren.

Kostnaden för renoveringen beräknas till runt 40 miljoner kronor. Och när Hörsalen står klar är det tänkt att den ska hyras ut till kultur- och fritidsnämnden.

Tilläggas kan att Hörsalen från början var en korskyrka, som uppfördes år 1827.

Sankt Johannes församling sålde sedan fastigheten till Norrköpings stad 1902 och uppförde i stället S:t Johannes kyrka vid Hagebygatan.

1913 byggdes Hörsalen om från kyrkolokal till konserthus. Hörsalen var bland annat lokal för Norrköpings symfoniorkester från 1913 till 1990-talet, då orkestern flyttade till De Geerhallen.

Hörsalen restaurerades sedan 1972 efter ritningar av Hans Gade och byggnaden tillsammans med Hörsalsparken är byggnadsminnen sedan 1978.