Almtoft fick runt 130 personkryss i 2014 års komunalval, och har sedan dess suttit som ersättare i fullmäktige och i Region Östergötland. Under en kort period tillhörde hon också partistyrelsen i Norrköping. Men hon får ändå anses vara en doldis i de politiska kretsarna.

Fram tills nu.

I söndags mejlade hon den lokala partiledningen och gav beskedet att hon kommer att kalla sig sverigedemokrat.

Artikelbild

Välkomnar. Darko Mamkovic, SD:s gruppledare i kommunfullmäktige, och Pernilla Almtoft.

Partibytet lär väcka känslor.

– Jag blir i första hand inte medlem i SD för deras invandringspolitik. Där ligger inte mitt stora intresse. Men jag tycker att det är urlöjligt när de andra partierna kallar SD rasistiskt. Det argumentet håller inte längre. Man måste kunna prata om invandringspolitik utan att få den stämpeln, säger Pernilla Almtoft till Folkbladet.

Istället handlar det, säger hon, om andra aktuella frågor.

– Våldet i samhället är skälet. Jag upplever att media och politiker ger olika bild, en säger att statistiken visar minskat våld, en annan säger att det ökar. Däremellan sitter jag och vet varken ut eller in.

– Det här partiet vill lite mer i den frågan. Jag tycker att det är dags för ett parti som inte fått chansen att genomföra sin politik att få det. Det är huvudskälet till att jag gör så här.

– För mig är det viktigast att jag och min familj känner trygghet när vi är ute. Därför vill jag ha skärpta straff för grova brott, i första hand sexualbrott. Där känner jag att SD är bättre på att få fram sitt budskap.

Pernilla Almtoft bedyrar att hennes beslut kom före dåden under den svarta måndagen i Norrköping – med knivman, rånarjakt och handgranatdetonation.

– Jag skickade ett mejl till partiet redan i söndags och även ett personligt meddelande till riksdagsledamoten Mathias Sundin.

Fyrbarnsmamman Pernilla Almtoft bor i Skärblacka och har de senaste 13 åren arbetat som undersköterska inom hemtjänsten. Nu har hon varslats av kommunen och funderar på att förverkliga barndrömmen: att läsa juridik. Men först blir det komvux och komplettera sina gamla betyg innan det kan bli aktuellt med högskolestudier.

Och de politiska ambitionerna?

– Vet jag inte. Politik är roligt, jag kommer från en politiskt ointresserad familj och halkade in efter att ha följt med en väninna till ett FP-möte. Det var en härlig familjär stämning där.

Pernilla Almtoft har också pratat med SD:s riksdagsledamot Markus Wiechel, som twittrat hennes välkomnande i partiet. Men inte lovat några uppdrag.

– Jag är osäker på om jag har tiden, men politiken är för spännande för att vara utan.