KRÖNIKA Året var 1969 när Lars-Gunnar Björklund fick influenser från England och lyckades övertyga de stela gubbarna på SvT att man borde starta ett fotbollsmagasin med koppling till stryktipset.

Därigenom uppstod populära Tipsextra, det enda program som på den tiden visade internationell fotboll i TV.

I dag, kan vi i stort sett se allt i våra TV-apparater från alla de större ligorna.

Vet inte om ni har TV 3 Sport hemma i ert TV-utbud. Jag har det och upptäckte för några veckor sedan att man där visar en engelsk Championship-match (andraligan) då och då.

Just den fredagskvällen var det mitt eget favoritlag Derby som spelade borta mot Preston, ett lag på undre halvan som mitt lag borde slagit då de kämpar kring kvalstrecket mot Premier League.

Men ack vad jag blev besviken. Matchen slutade 0–0 och var en typisk engelsk tillställning där kampen stod i högsätet och där passningar av kvalité var sällsynta.

Ändå fick den här matchen mig att drömma mig tillbaka till 1969, ja hela 70-talet. För det var då den här fotbollen spelades i England och det var då vi ändå satt klistrade framför TV:n med stryktipskupongen framför oss. Naturligtvis också med lite öl och chips på bordet, för tanken var att man skulle sitta där med 13 rätt och sedan gå ut och fira på lördagskvällen.

Nu hände inte det så ofta kan jag avslöja. Jag trodde dock att jag skulle få lära mig mer om engelsk fotboll när jag och kollega Magnus Höjer 1972 fick chansen att åka över till England på studiebesök. Vi skrev brev till både Arsenal och Tottenham innan vi åkte över med Englandsbåten Saga, vilket skulle ta 24 timmar enligt turlistan men tog 36 timmar då Nordsjön visade sig från sin brutalaste sida i november.

De närmaste dagarna i London gick man omkring på gatorna och kände sig hög. Vi var dock välkomna hos de båda London-klubbarna och fick möjlighet att både studera träningar och se matcher. Två helt underbara veckor för en fotbolls-freak.

Just Tipsextra blev annars ett av SvT:s mest populära program på 70-talet. 1967 åkte Lars-Gunnar Björklund, chef för sporten vid Sveriges Radio/TV i Göteborg, till England för att göra ett program om engelsk rävjakt.

– Redan efter ett dygn fick vi ställa in filmandet då Storbritannien drabbats av mul- och klövsjuka, har Lars-Gunnar berättat i tidigare intervjuer.

Så han och teamet gick och såg mötet Tottenham–Chelsea i stället. Eftersom vi spelade allsvenska matcher på söndagarna och lördagar var speldag i England tog Lars-Gunnar direkt vid hemkomsten kontakt med sina nordiska kollegor och undrade om de ville vara med.

Sveriges Radio-TV lyckades köpa sändningsrättigheterna av ITV för 1500 dollar per match, varav SvT betalade 850 dollar.

Den första matchen som visades var mötet mellan Wolverhampton och Sunderland där Wolves vann med 1–0.

Trots att Tipsextra bara sändes november-mars var en del allsvenska ledare bekymrade över att den engelska TV-fotbollen skulle ta publik från fotbollen i Sverige på våren. Under Björklunds tid vid Tipsextra så kom SvT upp i så höga procenttal som 33-35 av svenska tittarna.

I dag visas många av de engelska Premier League-matcherna i svenska betalkanaler som Viasat. Standarden på den fotbollen är betydligt högre än i Championship, mycket beroende på att de engelska toppklubbarna skaffat sig ekonomiska muskler genom fantastiska TV-avtal. Därigenom har man haft råd att köpa in spelare från hela världen, så i dag är det inte så många engelsmän i toppklubbar som Manchester City, Manchester United, Tottenham, Chelsea och Arsenal.

I Championship, där TV-pengarna är klart mindre, är det mest brittiska spelare i klubbarna, även i de allra bästa som mitt Derby County.

Någon kanske undrar hur just Derby varit mitt favoritgäng sedan barnsben. Jo, när jag började intressera mig för fotboll hemma i Mjölby så trodde jag att Derby i Linköping var samma lag som Derby i England, att man helt enkelt flög mellan länderna för att hinna med att spela i två ligor.

1971/1972 (under ledning av Brian Clough) och 1974/75 (med Dave Mackey vid rodret) stod Derby som engelska mästare. Sedan dess har framgångarna uteblivet men naturligtvis är hoppet det sista som överger ett fan.

Just nu krigar ”vi” om en kvalplats till Premier League.