Det stod klart när Centerpartiet i Östergötland på lördagen höll nomineringsstämma i Linköping.

– Det känns helt fantastiskt att ha fått det här förtroendet, säger Magnus Ek som i dag är förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund.

Nu får han möjligheten att kombinera och företräda två saker som han är stolt över, säger han: att han är centerpartist och östgöte.

Vad tror du kommer att prägla valet?

– Jag tror att det här kommer att bli mer av ett värderingsval, på ett sätt som vi kanske inte är vana vid i Sverige, säger Magnus Ek.

Han tror att det kommer att bli en ”clash”, en konflikt, mellan tre huvudstrukturer: en liberal borgerlighet, ett vänsterblock som han menar under sin tid vid makten inte tagit itu med dagens strukturutmaningar och en mer extrem höger, som SD som ”spelar upp” splittringar i samhället och drar politisk vinning av folks oro.

– Vår roll kommer att vara att visa att vi har ordentliga kraftfulla politiska svar på samhällsutmaningar och på saker som folk är oroliga för, utan att spä på den oron, att kunna ingjuta lite framtidshopp, säger Magnus Ek.

Magnus Ek är son till förra miljöministern Lena Ek. Han och hans systrar är alla politiskt engagerade.

– Vi kommer från en familj där det finns centeraktiva på båda sidor av släkten. Det har alltid pratats politik och samhällsfrågor.

Tvåa på riksdagslistan blev Muharrem Demirok, 41, kommunalråd i Linköping, och trea blev Birgitta Gunnarsson, 50, kommunalråd i Mjölby.

Först på fjärde plats hamnade den kontroversielle riksdagsledamoten Staffan Danielsson, 70, Linköping. Han stod som tvåa på nomineringskommitténs förslag till lista, men halkade ned till fjärde plats.

– Jag respekterar stämmans beslut. Det var tydligt att man ville prioritera förnyelse och föryngring, och det accepterar jag, säger Staffan Danielsson.

Samtidigt talar han om en utbredd åldersdiskriminering i Sverige.

– Det är ingen merit att vara 70 när man kandiderar till riksdagen.

Han vill fortsätta bidra med sin erfarenhet, och kommer att bedriva en personkrysskampanj, där han hoppas på stöd från väljare som vill se fler äldre i riksdagen och liksom han tycker att Sverige ska ha en ”realistisk migrationspolitik”.