Krönika VM i fotboll tog slut i lördags. Luften gick ballongen kan man säga när England mer eller mindre körde över Sverige.

Nu återstår bara europeiska lag varför det börjar kännas som om VM har blivit EM!

Visst har det varit roligt att följa Sveriges resa borta i Ryssland. Tycker både SvT och Tv 4 gjort det på ett förträffligt sätt även om jag, som ändå är en sportnörd, har svårt med två timmars uppsnack inför varje match.

När jag skriver det här är inte VM slut, men det känns nog ändå att vi kommer att få leva med VAR i framtidens fotboll. I alla fall vid de stora mästerskapen. Enligt statistikgubbar har nio av tio VAR-ingripanden dessutom varit helt rätt, det stärker en fortsättning. Även avbrotten i matcherna har inte varit onormalt långa.

Med tanke på allt snack om domarinsatserna har SvT:s satsning på förre elitdomaren Jonas Eriksson varit helt förträfflig. Dels känner han spelarna, dels kan han reglerna och dels är han en mänsklig domare som inte bara rider på paragraferna.

Heder åt Jonas!

Annars fick vi tre veckors VM-fest och det måste vi vara nöjda med. Ja, det känns nästan bättre än väntat, men Janne Anderssons lag har visat storhet genom att först vinna mot lag som Holland, Frankrike och Italien i kvalet, besegra Sydkorea och Mexico i gruppspelet samt dessutom Schweiz i åttondelen. Att England skulle bli för svårt i lördags var inte helt oväntat, det unga engelska laget spelar i en av världens tuffaste liga och är vana vid täta matcher. Många svenskar har ju knappt spelat i sina ligalag under våren, ta exempelvis Ola Toivonen som mest suttit på bänken i Toulouse FC.

Det märktes att svenskarna var slitna, det var inte alls samma go som i tidigare VM-matcher. Kanske smög det sig in lite mätthetskänsla också, allt har ju gått över förväntan.

Sveriges styrka har varit LAGET. Janne Andersson har fått ihop en riktig lagmaskin på de två år han jobbat i fotbollförbundets tjänst. Janne har kontrakt över EM 2020 men ännu inget avtal över VM i Qatar. Naturligtvis måste Karl-Erik Nilsson och Co på förbundet sätta sig ned direkt efter semestern och presentera en förlängning minst två år. Då är Janne nästan 60 år och kan gå i pension om han vill som kanske en av de mest framgångsrika förbundskaptenerna i svensk fotbollshistoria.

Att erbjuda Janne ett fetare kontrakt bör inte heller var något problem, Svenska Fotbollförbundet får minst 150 miljoner kr av Fifa för sitt deltagande i Rysslands-VM.

Sitter i min kammare och funderar vad för spelare som Janne har tillgång till inför EM-kvalet. Tja, Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Marcus Berg och, Ola Toivonen är fyra spelare som knappast finns med om två år. Däremot har IFK Norrköping en intressant kvartett i Filip Dagerstål, Simon Thern, Alexander Fransson och Christoffer Nyman (just nu opererad och i tyska ligan). Dessutom bör killar som Ken Sema (nu i Watford) och Kristoffer Olsson (AIK) men fostrade i Norrköping vara aktuella.

Passade i förra veckan på att åka upp till Sports Camp på Himmelstalundsområdet i Norrköping där många av framtidens idrottsstjärnor fostras. Mitt äldsta barnbarn från Västerås var med en vecka på fotbollsprofilen bland cirka 450 andra ungdomar (totalt var det 1500 i förra veckan).

Hans betyg: okey!

På minussidan kan man notera att riset var för torrt (maten i övrigt okey), att det blev lite för mycket dötid mellan träningarna och han saknade också en stjärnprofil på besök, exempelvis undrar man ju varför inte IFK Norrköping skickar upp några av sina killar när det inte är träning inplanerat. Semestern var ju över två veckor sedan.

Minns när Peter Forsberg, Mats Sundin och Marcus Näslund ex kom samma vecka eller när Tomas Brolin hämtades med privatflyg från Hudiksvall av Thomas Walden för att vara med en dag. Även andra sporter som handboll, simning, basket osv har ofta haft besök av profiler, men vad jag förstått har det blivit färre och färre besök.

Under de två första veckorna i år har exempelvis bara triathlonstjärnan Lisa Nordén varit ensam om ett besök på Himmelstalund.

Lokala profiler saknas dock inte på campen. Thomas Hultberg har exempelvis varit med sedan starten 1995. Året efter kunde jag själv göra ett reportage om Thomas, sonen Martin (numera ansvarig för all mat och kioskverksamhet) och farfar Bengt vilka alla var samlade på campen.

Lennart Jonsson, till vardags allt i allo i IFK Norrköping U 21, är en annan kämpe som varit med de flesta camperna, precis som målvaktstränaren Tommy ”Mulle” Ringman.

Läser annars på hemsidan att Sports Camp genererat drygt 55 miljoner kr tillbaka till idrotten genom åren.