Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förknippa oss inte med terror

Efter att Robert Höglund skrev en insändare i Folkbladet där han i generaliserande ordalag drog alla som kallar sig muslimer över en kam, blev han igår inbjuden till Bosniakiska islamiska församlingens fredagsbön.
– De verkar ju inte vara mer krigiska än en besökare på gudstjänsten i Östra Eneby kyrka, säger Robert Höglund när vi lämnar moskén.

1463. Året då yttrandefriheten som garanterar religionsfrihet sattes på pränt i det dokument som Mehmed Hamzic visar.

1463. Året då yttrandefriheten som garanterar religionsfrihet sattes på pränt i det dokument som Mehmed Hamzic visar.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2015-02-21 08:30

Ibrahim Mohsen tidigare aktiv socialdemokrat och aktiv i palestinafrågan tog efter att ha läst insändaren kontakt med Robert Höglund.

– Genom att tillsammans med Robert Höglund besöka moskéerna i Norrköping och samtala med medlemmarna hoppas jag att Robert ska få en djupare kunskap om islam och muslimer, sa han tidigare.

Nu har han tillsammans med Robert Höglund suttit ner tillsammans med företrädare för Bosniakiska islamiska församlingen och samtalat och svarat på frågor. Och Höglund verkar nöjd efteråt.

Om han sedan fick de svar på alla sina frågor som han ville ha, eller om det också var så att han inte riktigt vågade ställa alla frågor ska låta vara osagt.

Tillsammans kliver vi in i moskén på Trädgårdsgatan. När vi kommer innanför dörren tar alla av sig sina skor.

– Precis som man gör hemma, säger Höglund.

Efter det slår vi oss ner i fikarummet och Höglund börjar med att be om ursäkt för att han kan ha uttryckt sig på ett sätt som gjort att de tagit illa vid sig. Hans mening var bara att skapa debatt och lyfta de frågor och funderingar som han tror sig vara långt ifrån ensam om.

– Varför invaderar inte grannländerna till Syrien och Irak Islamiska staten och gör slut på det?

– I grunden handlar det om pengar, om olja, att USA bestämmer över Saudiarabien och att problemen går djupare än IS. Men det här är ett minfält, var jag än trampar blir det en explosion, svarar Ibrahim Mohsen.

Och vi inser alla att vi inte kommer att kunna lösa den grundläggande konflikten, men att vi kan förhålla oss till muslimer och islam i Norrköping idag.

Mohsen, Hamzic och Mustafic är alla överens om att man inte vill bli förknippade med terrorism.

– Kan man inte anpassa sig till Sveriges lagar så är det bara att man flyttar, säger Mehmed Hamzic, som är vice ordförande i församlingen.

– Men om en ung muslim har blivit eller är på väg att radikaliseras, avråder ni då honom för att åka och strida för IS? frågar Höglund.

– Jag känner inte att jag hela tiden ska behöva försvara min tro genom att säga att jag avråder, det är självklart att vi gör det, säger ordförande Mensur Mustafic.

Men han menar samtidigt att det inte spelar någon roll vad han säger.

– När de varken lyssnar på Säpo, sina föräldrar eller på Imamen, då bryr de sig inte om vad jag säger, de har redan bestämt sig.

Oftast handlar det om unga män som inte vuxit upp med religionen utan hittat den först som vuxna och då ofta på internet.

– De har sett filmer uppladdade av vad jag kallar "googleshejker", sådana som Usama bin Laden som lovar att de ska komma till paradiset när de dör, säger Mustafic.

– De kommer inte till paradiset! säger Ibrahim Mohsen.

Robert Höglund lyssnar och lyssnar och han tycker att det låter väldigt bra att företrädarna för kyrkan, synagogan och moskéerna i Norrköping planerar att ha mer gemensamma utåtriktade möten.

– Direkt efter attentatet mot synagogan i Danmark ringde jag företrädare för synagogan här i Norrköping och erbjöd mig att vakta den. Vi har religionsfrihet i Sverige och det innebär att alla har rätt att utöva sin tro även de som inte delar min, säger Mehmed Hamzic.

Ahdnama

Dokument om yttrandefrihet som garanterar religionsfrihet

Skrevs 28 maj 1463 i Bosnien.

326 år innan franska revolutionen.

485 år innan FN:s deklaration om mänskliga rättigheter skrevs1948

29 år innan Amerika upptäcktes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om