Det är andra året i rad som Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ arrangerar en demonstration tillsammans på internationella kvinnodagen.

Genom demonstrationen, för ett jämställt Norrköping, vill de uppmärksamma "alla de modiga kvinnor och transpersoner som trätt fram med sina berättelser".

– Metoo-vågen är hoppingivande, äntligen får mäns trakasserier konsekvenser. Vänsterpartiet har länge arbetat för att lyfta feminismen på dagordningen, genom att kräva rätt till heltid och fler billiga bostäder. Ingen ska tvingas vara kvar i en dålig relation för att man inte har råd att flytta ut, säger Deniz Butros, kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet.

Norrköpings kommun undertecknade 2016 den europeiska jämställdhetsdeklarationen CEMR. Kikki Liljeblad (S) svarade i juni 2017 på en interpellation från Fi att en handlingsplan för jämställdhet ska tas fram under 2017-2018.

– Det är hög tid att gå från ord till handling, säger Sandra Isaksson, kommunfullmäktigeledamot för Feministiskt initiativ.

– Det är tydligt att Feministiskt initiativ redan under vår första mandatperiod i kommunfullmäktige har ökat medvetenheten kring de här viktiga frågorna. CEMR implementeras och mål om jämställdhet finns nu i budgeten. Att vi också drivit på för obligatorisk genuspedagogik i förskola och skola är just för att motverka det som ligger till grund för att metoo behövdes.

Samling är det vid Stadsbiblioteket för avmarsch mot Arbetets museum.