Födelsedagspengarna stals på vägen

När Rolf Anderssons barnbarn fyllde 15 år skickade han pengar på posten. Något han fick ångra.

Så här såg kuvertet ut när det kom fram: uppsprättat och länsat på pengar.

Så här såg kuvertet ut när det kom fram: uppsprättat och länsat på pengar.

Foto: Privat

Nyheter2019-11-15 06:45

Det enda som kom fram var nämligen själva kuverten – som var uppsprättade och igenklistrade.

– Jag vet att man inte ska skicka pengar på posten. Men det har funkat vid några tillfällen, och jag trodde att det skulle fungera den här gången med. Men tydligen inte. Men det rättfärdigar inte det som hänt, säger han.

Det var i förra veckan som Rolf, som bor i Vilbergen, köpte två vadderade kuvert och lade i 400 kronor i varje. Det skulle bli födelsedagspresenter till två av barnbarnen som fyllt 15 år och bor på andra orter. 

– Det var i torsdags. Jag lade kuverten i lådan strax innan klockan ett. Klockan ett tömdes lådan, säger han.

Dagen efter hörde hans ena son av sig. I brevlådan hade han hittat ett kuvert, som någon tagit upp och sedan tejpat igen. Kuvertet var alldeles tomt.

– Då ringde jag till min andra son, och de hade också fått ett tomt kuvert...

Han tycker att det som inträffat är skamligt.

– Misstankarna går förstås till den som tömmer lådan. Jag vet inte hur hanteringen går till? Det är inte bra att det finns personer som gör så. Helt galet!

Rolfs ena son har anmält det inträffade till Postnord. Där är distributionsområdeschef Christian Westerdahl den första att beklaga det som inträffat.

– Det är jätteovanligt att sådant här händer. De flesta skickar dock inte pengar i vanliga kuvert, utan i så fall rekommenderat. Då är det spårbart, vilket gör att brevet scannas mellan alla våra delar, säger han.

Att sonen anmält det inträffade till Postnord, är bra.

– Då kan vi se om det varit fler liknande incidenter och i så fall vidta åtgärder. Är det en intern som begått brott, är vi i allra högsta grad intresserade av att känna till det.

Men har ni någon övervakning?

– Vi har ingen kameraövervakning vad gäller brev, och det har vi aldrig haft. Bara i Norrköping hanterar vi 100 000 brev om dagen och det är svårt att ha överblick över alla, säger Christian Westerdahl.

Nu är det slut med att skicka pengar via posten för Rolf Andersson. I stället får mer moderna metoder ta över.

– Det går ju att swisha pengar, men det är inget jag beblandar mig med, för jag kan inte de där systemen. Men min dotter kan hjälpa mig, säger han.

Något Christian Westerdahl tycker är bra.

– Jag har själv en pappa som är 70 år och jag har fått förklara at det inte är bra att skicka pengar till barnbarnen med posten, säger han. 

Någon verkar ha sprättat upp kuvertet och tagit barnbarnens födelsedagspengar.
Någon verkar ha sprättat upp kuvertet och tagit barnbarnens födelsedagspengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!