Fjärrvärmen rann ut i Strömmen

Vid lunchtid på onsdagen upptäckte förbipasserande att vattnet i Strömmen var grönfärgat. "Det är jättepositivt när invånare tipsar", säger Martin Callmeryd på Eon.

Grönt vatten upptäcktes i Strömmen på onsdagen.

Grönt vatten upptäcktes i Strömmen på onsdagen.

Foto: Skärmdump facebook/Montage

Vatten2019-11-20 13:23

I ett facebookinlägg i gruppen "Norrköping" lade en person ut en bild på det gröna vattnet, och undrade om någon visste vad det var. Många gissade på fjärrvärme – vilket det också var.

– Det är två planerade fjärrvärmejobb på Väster, varav ett avslutades vid 12.30. När vi gör den här typen av arbete med fjärrvärmerör, måste man tappa ut vattnet. Vi gör det via dagvattensystemen, alltså i samma rör som regnvattnet, och en del av det rinner ut i Strömmen, förklarar Martin Callmeryd, regional kommunikationschef Eon Norrköping.

Han säger att det gröna vattnet är helt ofarligt.

– Vattnet är grönfärgat för att man ska kunna upptäcka läckor, och det är helt och hållet ofarligt färgmedel. Vattnet har i stället väldigt fin kvalitet.

Det gröna vattnet kommer att försvinna under onsdagseftermiddagen. Martin Callmeryd tycker att det är bra att människor reagerar och till exempel postar i sociala medier när de ser något som avviker, som typ grönt vatten i Strömmen.

–  Det är jättepositivt när invånare tipsar. För det kan ju vara så att det är en läcka. Men just i det här fallet var det en planerad avstängning.

Eon har 45 mil vattenledningar med fjärrvärme i marken under Norrköping. När en del av rören ska repareras handlar det därför om stora mängder vatten som släpps ut. Men från Eons sida meddelar man alltså att det inte är något farligt.

Karta: Motala ström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!