Det var TT som på torsdagsförmiddagen gick ut med nyheten att det nystartade partiet Alternativ för Sverige skulle hålla presskonferens i Riksdagens presscenter under dagen. Detta presscenter är bara öppet för riksdagspartier men mötet blev möjligt eftersom det var riksdagsledamoten Olle Felten (SD) från Norrköping som bokat lokalen. Vid pressträffen blev det klart att Olle Felten lämnar SD för att istället ansluta till Alternativ för Sverige.

– Jag ser Alternativ för Sverige till stor del som en motreaktion på den negativa partikulturen i Sverigedemokraterna, sa Felten på pressträffen enligt tidningen Expressen.

Partiet Alternativ för Sverige är nyligen startat av tidigare ordföranden för SD:s ungdomsförbund SDU Gustav Kasselstrand som uteslöts ur SD 2015. Man ser sig själv som ett mer renlärigt alternativ till Sverigedemokraterna med bland annat återvandring av invandrade och totalt asylstopp samt att totalt slopa biståndet på programmet. I det nystartade partiet ingår också bland andra de tidigare SDU-företrädare Jessica Ohlson, William Hahne och Adam Berg.

Artikelbild

| Byter parti. Riksdagsledamoten Olle Felten (SD) meddelade på förmiddagen att han hoppar av SD för att istället ansluta till nystartade Alternativ för Sverige.

Att Olle Felten beredde plats för detta parti i Riksdagens presscenter föranledde snabbt en reaktion från SD. Redan innan pressträffen gick SD ut med ett pressmeddelande där man meddelar att Olle Felten utesluts från partiet. SD skriver bland annat: "Riksdagsledamoten Olle Felten från Östergötland har tidigare under morgonen uteslutits ur Sverigedemokraterna. Skälet är att han visat sig ha samröre med högerextremister och rasister.".

Markus Wiechel (SD) från Norrköping, riksdagsledamot samt medlem i partistyrelsen, låter inte överraskad när Folkbladet når honom vid middagstid på torsdagen.

– Jag är egentligen inte jätteförvånad, Felten har saknat förtroende på alla nivåer av partiet, varken Norrköpingsavdelningen, distriktet eller partistyrelsen har haft förtroende för honom, säger Markus Wiechel som tillägger att Olle Felten röstat emot partiet vid fler tillfällen och varit inblandad i flera interna konflikter under sin tid i SD.

Hur stort hot mot SD bedömer du att Alternativ för Sverige kan bli eftersom de uttryckligen vill värva från SD?

Artikelbild

| SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand, från Valdemarsvik, talade inför eleverna på Kungsgårdssgymnasiet på måndagen.

– Jag ser dem inte som något hot egentligen, de är ju väldigt tydliga med sina åsikter och människor som delar dessa åsikter hör inte hemma i SD. Det är väl bra att det finns ett parti för sparkade, haverister och andra som hyser den här sortens extrema och främlingsfientliga åsikter och som inte har i vårt parti att göra, säger Markus Wiechel.