Åklagaren hade yrkat på grov mordbrand, där minimistraffet är sex års fängelse, men tingsrätten bedömde brottet som mordbrand och därför stannade straffet på 2,5 års fängelse.

Lägenheten tillhör en bostadsrättsförening i centrala Norrköping och mannen döms också att betala 9 100 kronor i skadestånd till föreningen.

Mannen själv förnekar brott och menar att branden uppstod efter ett misstag när han skulle laga mat. Det är i alla fall hans gissning, eftersom han egentligen inte kommer ihåg något av den aktuella kvällen, när branden skedde.

Vid spisen hade han matolja och en burk lacknafta, som han hade använt vid fönstermålning för 15 år sedan och hans förklaring är att han troligen av misstag tog lacknafta som han hällde på spisen och som fattade eld.

Han berättade också vid rättegången, att han lidit av en depression under lång tid och att han druckit alkohol varje vecka.

Just den aktuella kvällen, när branden skedde, tror 50-åringen att han blev mycket berusad, eftersom han som sagt, inte minns något av det inträffade, utan bara kan gissa vad som hände.

Enligt en undersökning av en brandexpert efter själva branden, konstaterade han att branden mycket väl kunde ha tagit sig ut ur lägenheten och vidare ut i huset.

Det som stoppade den utvecklingen och att branden istället självslocknade var, enligt experten, troligen syrebrist eller att vätskan som brann tog slut.