– Det är nu vi ska jobba som hårdast. Det är ett mycket bra tillfälle att jobba stenhårt med bland annat de flera hundra ungdomarna som vi är oroliga för, men också öka vår samverkan med andra myndigheter och samhällsaktörer, utföra trygghetsvandringar, utveckla grannsamverkan och många andra brottsförebyggande åtgärder, säger områdespolis Benjamin Prom.

Han har tagit ett stort ansvar för att minska problematiken med narkotika bland ungdomar och tillsammans med polisens ungdomssektion genomfört fler tester av ungdomar som man misstänker använder narkotika. Ett samarbete med ungdomspolisen som hyllats av de som jobbar på polisens ungdomssektion. Parallellt har samarbetet med socialtjänsten ökat kring ungdomar på glid.

Samtidigt som det är vanligare att ungdomar använder narkotika har användandet av alkohol både minskat och förändrats.

Artikelbild

| Områdespolis Benjamin Prom ser en tydlig tendens av ett lugnare Norrköping.

– Vi ser tydligt att alkohol inte längre används på samma sätt som tidigare, man dricker inte alls lika mycket, säger Benjamin Prom.

Att ungdomar är mer måna om sin hälsa är en anledning, en annan att man jobbat bort suparkulturen.

– Det är jättebra, vi såg det under studentveckan som var tvärlugn både i år och förra året, säger Benjamin Prom, som jobbade juldagen, en kväll som förr var rätt stökig men som nu var lugn den också.

Söder Tull är, enligt ungdomspolisen Norrköpings svar på Plattan i Stockholm, men menar samtidigt att det bara skulle vara struliga ungdomar som missbrukar är en förlegad syn. Inte heller är det bara ungdomar som ställer till problem.

– Det är ju på grund av de stökiga vuxna som vi har stökiga ungdomar, säger Benjamin Prom.

Inför varje nyårsfirande varnas det för faran med smällare och raketer och Benjamin Prom passar på att säga att det är olagligt att köpa, ha och avfyra fyrverkerier om man är under 18 år.

– Fast inte heller det har varit några problem på senare år.

Lugnt är det allt som oftast under nätterna i Östergötland också. På polisens hemsida står det numer ofta att polisen inte har gripit någon brottsmisstänkt, trots att man hanterar många ärenden av olika karaktär.

– De flesta ärenden är kontroller som inte resulterat i någon brottsmisstanke. Ingen gripen för brott, en omhändertagen för berusning och en för provtagning, skriver polisen natten till fredag.

Likadant ser det ut i de nattrapporter som nattredaktionen lämnar över till dagreportrarna på Folkbladet.

"Stendött i hela region öst i natt" Vilket alltid är glädjande att mötas av när man ska börja jobba på morgonen.

– Vi har förstärkt personalkapacitet på nyår, men jag hoppas och tror att vi också går en lugn nyårsnatt till mötes, säger Benjamin Prom.