– Ett spel för gallerierna, det ser man på de vapenamnestier som vi haft. Inte ett enda vapen som kom in förra gången vi hade vapenamnesti kunde bindas till brott. Det är helt enkelt fel vapen som lämnas in, säger Ronny Ståhling, som arbetat som ordningsvakt, som säkerhetsansvarig och elevcoach på skolor i Norrköping med gedigen inblick i säkerhet under många år.

Han kandiderar också för moderaterna i kommunvalet, också då med sikte på kriminalpolitik och säkerhet.

För även om polisen sammanlagt fått in runt 25 000 vapen under de två senaste amnestierna så är det inget som påverkat de kriminella.

– De vapen man fått in är ju sådana som hittats bortglömda i källare eller förråd eller någon fått ärva. Så lär det bli nu med, de handgranater man eventuellt får in är väl om någon före detta repgubbe kommer in med en glömd övningsgranat. Vi kommer inte få in granater från forna Jugoslavien som det finns tusentals av i Sverige, säger Ronny Ståhling.

Han menar att de 400 tulltjänstemän som har att bevaka 548 mil gräns gör så gott de kan och att det är deras förtjänst at det görs så många beslag vid gränserna som det ändå görs.

– Men det behövs fler och någon form av gränskontroll i samarbete med säkra tulllzoner inom EU med tajtare gränskontroller i samarbete med polis och tull, säger Ronny Ståhling.

När jag ber honom gissa hur många explosiva varor man kommer att få in under amnestin i Norrköping, tvekar han lite.

– Svår fråga, 0-5 stycken om vi pratar handgranater och högst 10 andra explosiva varor. Det kommer i alla fall inte vara en enda bangers som lämnas in av någon ungdom, säger han.

Handgranater används oftast mellan kriminella organisationer, ofta för att behålla kontrollen över narkotikahandeln. I Norrköping kastades 2009 en handgranat in genom ett fönster till en lägenhet på Stockholmsvägen, dessförinnan var det någon som 2005 kastade in en detonation på Palace. För ett år sedan hittades en handgranat under en bil och så sent som i våras detonerade en sprängladdning utanför Stopet och vad som ligger bakom branden på Kopparhammaren är ännu inte färdigutrett.

Med explosiva varor avses exempelvis handgranater, sprängämnen, tändmedel, krut och pyrotekniska artiklar som fyrverkerier. Även så kallade bengaler är pyrotekniska artiklar.

.