Jul är mycket tradition. Inte bara i vad vi äter, hur vi pyntar våra hem och hur vi tar emot tomten utan också i vad vi ser på tv. Många program är lika mycket jul för oss svenskar som risgrynsgröten.

Julaftonen bjuder SVT och TV4 på olika julfiranden. I SVT ska Erik Haag och lotta Lundgren (i ett förinspelat program) äta sig igenom julbordet medan de också visar "Kalle och hans vänner önskar God Jul", "Karl-Bertil Jonssons julafton" och "Kan du vissla Johanna?". I fyran är det Mandelmanns som är julvärdar och de visar bland annat "Ett päron till farsa firar jul", säsongsavslutningen av "Ack Värmland" och "Tomten är far till alla barnen".

På julaftonskvällen visar SVT också förra årets julspecial av "Barnmoskan i East end". Dagen efter visar BBC i England årets julspecial av samma serie medan deras nordiska tittare istället får se "Best of Top Gear".

På juldagen börjar fjärde och sista säsongen av "Fröken Frimans krig" (SVT). Den här säsongen börjar 1908, året innan arbetarrörelsen gick ut i storstrejk. Men kvinnorna släpps inte in i fackföreningsrörelsen. Fröken Friman och hennes vänner tar strid för kvinnans rätt att vara med i facket. Som jag förstår det kommer inte serien hinna nå fram till den för att man inför allmän rösträtt. Kanske det vore nåt för en film?

2018 är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. SVt tänker fira det med ett antal program och det tjuvstartar man med på juldagen. Då visas både "Fanny och Alexander" och dokumentären "Ingmar Bergman på Fårö - filmen och livet".

Jag såg nyligen om Fanny och Alexander och tycker att den håller bra fortfarande. Det är en berättelse som målar upp kkontrasten mellan den glada stökiga (men absolut inte felfria) överklassfamiljens liv och det asketiska och kalla livet i en biskopsgård och hur barnen hamnar i kläm.

SVT visar en tredelad dokumentär om punkeran. "Eran" släpps redan på julafton i SVT play medan serien dyker upp i tablå-tv först i mellandagarna. Serien innehåller den sista intervjun som gjordes med Freddie Wadling och en exklusiv intervju med Thåström. När julens kommersialism står en upp i halsen - koppla av med punken.

På nyårsafton är de flesta upptagna med vänner och festande men om man skulle råka bli liggande i tv-soffan visar SVT revy från Örebro i form av "Varning för Hjalmar" med Peter Flack strax efter man visat "Grevinnan och betjänten".

På nyårsdagen har den fjärde och sista säsongen av "Bron" premiär. Åtta delar kommer att runda av den omåttligt populära dansk-svenska serien. Och när nu inte Saga Norén är polis längre utan en dömd brottsling, klarar hon av att ändra sin hälsningsramsa då?