Den 27 kubikmeter stora och 500 kilo tunga stålcontainern anlände under fredagen och ska under vårterminen fyllas med arbeten från De Geergymnasiets elever.

Projektet går under namnet "Kubprogrammet – varje människa kan göra skillnad".

30 containrar som representerar de 30 mänskliga rättigheterna fördelas på skolor i Sverige och utomlands. Med hjälp av dem ska eleverna sedan lära sig mer om mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter.

Artikelbild

| En av 30. Ytterligare 29 containrar har placerats ut på skolor i Sverige och andra delar av världen.

– Det är andra året som vi arbetar med kuben. Vi gör det för att vi vill jobba med det som kanske är viktigast av allt i skolan: mänskliga rättigheter, lika värden, tolerans, värdegrundsarbete. Vi tycker också att det är ett kreativt och roligt sätt för eleverna att jobba på. Man får väldigt fria händer, säger Eva Lindahl som är lärare på De Geergymnasiet.

I fjol var det ettorna på samhällsprogrammet som deltog i projektet. I år kommer det att bli ett samarbete mellan samtliga årskurser berättar Eva. Projektet kommer dessutom ske under längre tid och eleverna kommer att ha mer att säga till om.

– Nu är vi lite mera varma i kläderna så vi kan vara lite friare i tänkandet hoppas vi.

I fjol fick de arbeta med artikel nio, "Rätten till rättvis behandling". I år är det artikel fem som gäller, "Rätten att inte torteras".

– Det är lite utmanande eftersom det är en rättighet med ett "inte" i. Formuleringen är lite utmanande, men vi tror ändå att vi ska kunna göra något bra, säger Eva.